Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Pražské služby svezly za minulý 266 tisíc tun odpadu. Tříděný odpad tvořil 60 tisíc tun

V hlavním městě loni Pražské služby (PSAS) svezly 266 tisíc tun komunálního odpadu, což je o asi čtyři tisícovky více než předloni. Dalších více než 60 tisíc tun tvořil tříděný odpad. Sdělil to mluvčí PSAS Radim Mana. Kromě svezeného odpadu končí další odpad ve sběrných dvorech, kam lidé vozí zejména nadměrný odpad a kterých jsou v Praze asi dvě desítky. Svoz odpadu v Praze zajišťují z větší části Prahou vlastněné PSAS a několik dalších soukromých firem.

V případě tříděného odpadu lidé nejčastěji třídí papír

„Naprostá většina odpadu putuje do Zařízení na energetické využití odpadu v Malešicích. Za rok 2019 zde vyrobili 826 TJ tepla a 26 tisíc MWh elektřiny pro pražské domácnosti," uvedl Mana. Do spalovny bylo dovezeno přes 277 tisíc tun odpadu.

V případě tříděného odpadu lidé nejčastěji třídí papír. V modrých kontejnerech ho loni skočilo 24 702 tun, což je o asi tisíc tun více než předloni. Papír putuje do třídicích linek, kde je ručně dotříděn.

Pražné loni vytřídili také 15 676 tun plastů a 18 428 tun skla. V obou případech je to více než v roce 2018. Takzvaných tetrapacků bylo svezeno 1080 tun a kovových obalů 420 tun.

Nově je zaveden zkušební svoz takzvaného gastroodpadu

V hlavním městě funguje také svoz bioodpadu, který tvoří zhruba 40 procent obsahu popelnic na komunální odpad. Bioodpad je zpracován v kompostárně. Nově je zaveden zkušební svoz takzvaného gastroodpadu. Test se uskutečňuje na Praze 5, 6 a 7. „Pro účely zkušebního provozu byly na sběr gastroodpadů zvoleny speciální hnědé nádoby s oranžovým víkem opatřeným gumovým lemem a západkou," uvedl Mana. Zatím PSAS uskutečnily sedm svozů a sebíraly více než čtyři tuny kuchyňského odpadu.

PSAS na základě desetileté zakázky od magistrátu z roku 2015 zajišťují svoz a zpracování odpadu pro zhruba dvě třetiny metropole. Od předloňska je jediným vlastníkem firmy Praha, když město vytěsnilo drobné akcionáře pomocí tzv. squeez-outu. Zbytek svozu odpadu zajišťuje AVE CZ podnikatele Daniela Křetínského a její subdodavatelé.

Autoři | Foto Pražské služby

Štítky ČR, odpady, statistika, Praha, odpad, třídění odpadu, Pražské služby, Daniel Křetínský, Malešice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské služby svezly za minulý 266 tisíc tun odpadu. Tříděný odpad tvořil 60 tisíc tun  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.