Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zvířatům na bohnickému statku lidé po požáru přispěli přes půl milionu

Během listopadového požáru stodoly přišel bohnický statek o krmivo a podestýlku pro zvířata, z nichž některá pomáhají pacientům psychiatrické léčebny. Dárci se ale na pomoc složili, vysbírali přes půl milionu a farma tak může zvířata na zimu zajistit.

Hořet začalo na Socioterapeutické farmě v areálu Psychiatrické nemocnice Bohnice 9. listopadu minulého roku. „V budově stodoly bylo pouze seno, sláma a některé stroje, zvířata jsou naštěstí ustájena v jiné budově, proto jim nehrozilo přímé nebezpečí,“ popsal redakci Pražské Drbny Filip Vrbický, ředitel Nadace Bona, která sbírku pořádala. Škoda na krmivu a podestýlce se vyšplhala na šest set tisíc korun, k tomu oheň zničil stroje za 1,6 milionu. 

Provoz statku naštěstí požár neomezil. Starají se tu o 33 koní, dvanáct z nich pomáhá pacientům při hipoterapii. K tomu tu žijí ještě dvě kozy, pět ovcí a dvacet králíků.

Bohnické farmě shořelo při požáru krmivo pro zvířata. Na nové se lidé skládají ve sbírce

Během středečního požáru stodoly shořely Socioterapeutické farmě Bohnice zásoby krmiva a podestýlky na celou zimu. Pro zvířata, která pomáhají nemocným dětem i dospělým, teď hledají pomoc ve veřejné sbírce.

Nadace v internetové sbírce prosila o pět set tisíc korun právě pro zvířata, nakonec se podařilo vysbírat ještě o šedesát osm tisíc korun víc. „Byli jsme překvapeni solidaritou lidí, všech těch, kterým nebyl lhostejný osud koní. Sena i slámy budeme mít pro zvířata bohudík dost,“ uvedl Vrbický. Peníze darovalo 756 lidí.

Celkovou škodu na budově ale odhaduje Vrbický na několik milionů korun. Plánují její opravu, v památkově chráněném areálu je ale podle něj obnova budov nákladná a zdlouhavá. „Nabídku další pomoci neodmítáme, mohla by být využita v budoucnu na obnovu budovy,“ dodal Vrbický.

„V tuto chvílí je již požářiště zcela vyklizeno a je nutné jej řádně zabezpečit proti vstupu nepovolaných osob, aby nedošlo k úrazu, tedy postavit plot. Je také nutné zabezpečit i budovu samotnou proti nepříznivým povětrnostním vlivům, kdy voda a mráz mohou způsobit na zdivu další škody,“ vysvětlil Vrbický.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Hasiči Praha

Štítky statek, požár, Psychiatrická léčebna Bohnice, Nadace BONA, sbírka, zvířata, krmivo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zvířatům na bohnickému statku lidé po požáru přispěli přes půl milionu  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.