Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Při tragickém požáru v Praze zemřelo pět lidí. Hořelo kvůli nedopalku cigarety

Požár hotelu v Náplavní ulici na Novém Městě v Praze si 20. ledna 2018 vyžádal pět lidských životů. Všech pět obětí zemřelo kvůli otravě kouřem a nepomohl jim ani rychlý zásah hasičů. Jak ukázalo vyšetřování, vysoký počet obětí jde na vrub porušení požárních předpisů ze strany zaměstnanců hotelu.

U požáru zasahovalo 17 jednotek hasičů

Hlášení o ohni v hotelu, který fungoval v historickém činžovním domě postaveném v 80. letech 19. století v novorenesančním stylu, dostali hasiči v 18:03, první jednotka dorazila na místo o tři minuty později.

Postupně se sjelo na pražské Nové Město 17 jednotek profesionálních hasičů, k tomu protichemická jednotka z Petřin, posádka z Hasičského útvaru ochrany Pražského hradu a také šest jednotek dobrovolných hasičů. Oheň hasiči lokalizovali ve 21:01 a zásah ukončili hodinu a půl před půlnocí, kdy budovu předali policistům.

Malý Honzík se v Praze ztratil před pětadvaceti lety. Nikdy se nenašel

Každoročně se v České republice ztratí více než tisícovka dětí, z nichž naprostou většinu policisté najdou v rozmezí několika hodin či dní. Jedním z případů neúspěšného pátrání po dětech či mladistvých je zmizení Honzíka, který se ztratil 17....

Hořelo kvůli nedopalku cigarety

Hasiči evakuovali 34 lidí, převážně cizinců, které zachraňovali i pomocí vysokozdvižných žebříků z pokojů, chodeb a okenních říms, někteří totiž zůstali odříznuti v horních patrech. Ještě před příjezdem záchranářů zemřeli jednadvacetiletý Němec a o rok mladší Jihokorejka. Dvacetiletá Němka a stejně stará Jihokorejka podlehly zraněním později v nemocnici. V březnu 2018 se pak na facebooku hasičů přihlásila rodina dalšího z hostů, dvaaosmdesátiletého muže, který zemřel na následky požáru po dvou měsících v nemocnici v Nizozemsku. Celkový počet obětí se tak zvýšil na pět.

Podle kriminalistů vznikl požár na dvoře hotelu pravděpodobně od nedopalku cigarety. Policisté na konci roku 2018 obvinili dva zaměstnance hotelu, kteří měli na starost požární zabezpečení objektu. Zabezpečení bylo v době vzniku ohně vypnuté, což byl podle policie jeden z hlavních důvodů tragických důsledků požáru. Pracovníky začala stíhat pro zločin obecné ohrožení z nedbalosti, za který jim hrozily kvůli způsobeným úmrtím až desetileté tresty vězení. Škoda se vyšplhala na deset milionů korun. Na počátku roku 2020 policie rozšířila počet stíhaných o dalšího cizince a jednu právnickou osobu. Pražské městské státní zastupitelství veškerá obvinění v případu v listopadu 2020 zrušilo.

Hodnocení článku je 46 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Milan Pacík, HZS hlavního města Prahy

Štítky požár, hotel, tragédie, úmrtí, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Při tragickém požáru v Praze zemřelo pět lidí. Hořelo kvůli nedopalku cigarety  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.