Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Úterý 19. března 2024  |  Svátek má Josef
Bez reklam

Pražští hygienici varují před nákupem závadných hraček a kosmetiky

V rámci pořizování vánočních dárků varuje Hygienická stanice hlavního města před hračkami a kosmetikou, které by mohly obdarovaným ublížit. Většinou se jedná o padělky nebo výrobky z neověřených obchodů.

„Hračky patří mezi předměty, které jsou v úzkém kontaktu s dětmi, navíc je děti mohou dávat i do úst. Pokud je hračka nakoupena u nezodpovědného obchodníka či výrobce existuje nebezpečí, že může obsahovat neviditelné škodliviny, látky schopné se uvolňovat do těla člověka,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka pražské hygienické stanice Zdeňka Shumová.

Radí proto nenakupovat hračky neoznačené firmou a povinnou značkou CE, vybírat si v kamenných prodejnách, kde je možné konzultovat  a žádat o doklad o zaplacení.

„I v případech, kdy je hračka označena, ale spotřebitel by chtěl mít vyšší jistotu, že jde o legálně uvedený výrobek na trh, existuje možnost ověření správnosti čárového kódu,” poradila Shumová. Kód GTIN (EAN) pak může ověřit na stránkách organizace GS1.

Pokud člověk objednává z eshopu, měl by mít provozovnu, kde je možné provést reklamaci. Dobrá je také kontrola recenzí a provozovatele v obchodním a živnostenském rejstříku. Pokud tam výrobek nenajde, může celou věc nahlásit právě pražským hygienikům.

Nebezpečná může být i kosmetika neznámého původu, napodobeniny a padělky. Podle hygieniků mohou mít výrobky z Číny lživé etikety, kdy jen opíší informace z jiných produktů.  Ve složení také mohou být alergeny a škodlivé látky jako ftaláty nebo těžké kovy a kosmetika může být mikrobiologicky kontaminovaná.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pixabay.com

Štítky Vánoce, nákupy, varování, Hygienická stanice hlavního města, kosmetika, hračky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští hygienici varují před nákupem závadných hraček a kosmetiky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.