Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Pražští bezdomovci budou mít v zimě k dispozici stovky lůžek v noclehárnách

Pro lidi bez domova je v Praze nachystáno několik stovek lůžek v noclehárnách, jejich počet se podle potřeby může navyšovat. Připravena jsou také denní a noční centra a projekt takzvané teplé židle, kdy mohou lidé přečkat noc v některých zařízeních. V ulicích se pak budou pohybovat týmy, které bezdomovcům poskytnou materiální pomoc a poradí. Dnes to řekl Filip Pospíšil z městského Centra sociálních služeb Praha (CSSP). V metropoli působí také další organizace, které lidem bez domova pomáhají.

V noclehárnách je kapacita 360 lůžek

V noclehárnách je nyní připraveno zhruba 360 lůžek. „Kapacita se mění podle aktuální potřeby. Například v loňském roce jsme začínali na zhruba stejném počtu lůžek, ale kvůli zimě jsme je následně navyšovali až jsme jednu noc měli 602 lůžek," řekl Filip Pospíšil. V současné době je podle něj v podstatě naplněna například kapacita lodi Hermes, kde mohou bezdomovci přespat.

Získávat další místa a lůžka je podle Pospíšila v letošním roce oproti předchozím dvěma rokům o něco složitější. Po pandemii covidu-19 se do města jednak vrátili turisté, navíc část ubytovacích zařízení je využita pro ukrajinské uprchlíky.

Podívejte se na místa, kde pražští lidé bez domova tráví mrazivé noci

Noční teploty v minulých dnech klesaly i k mínus osmnácti stupňům Celsia, ani přes den rtuť v teploměrech nevystoupila nad nulu. Toto počasí je nebezpečné zejména pro lidi bez domova, kterých je v Praze asi 3500. Kde pražští lidé bez domova tráví...

„V terénu budou fungovat v noci dva týmy“

Kromě nocleháren mohou lidé bez střechy nad hlavou využít denní a noční nízkoprahová centra, která nabízejí okolo 200 míst. Denní centra nabízejí lidem mimo jiné polévku, lidé se zde mohou vysprchovat nebo vyprat prádlo. Nabízejí rovněž psychologické, sociální či dluhové poradenství. V případě potřeby vybraná centra fungují v režimu zmíněné teplé židle, kdy zde mohou lidé přečkat noc.

„V terénu budou fungovat v noci dva týmy, které budou objíždět svou část města a lidem nabízet materiální pomoc, poradí nebo zprostředkují nocleh," řekl Pospíšil. Další tým pak bude fungovat přes den.

Kolik žije na území hlavního města lidí bez domova, není přesně známo. Odhady a průzkumy hovoří o několika tisícovkách lidí, část z nich ani nemá trvalé bydliště v Praze.

Hodnocení článku je 64 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Ivo Spisar

Štítky sociální, bezdomovci, ubytování, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražští bezdomovci budou mít v zimě k dispozici stovky lůžek v noclehárnách  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.