Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Praha daruje Ukrajině topidla, elektrocentrály a zdravotnický materiál. Schválili to zastupitelé

Praha pošle na Ukrajinu pro Kyjev a Mykolaiv 626 naftových topidel a 18 elektrocentrál z majetku Správy služeb hlavního města Prahy. Rozhodli o tom rozhodli městští zastupitelé. Vybavení má podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) pořizovací hodnotu 15 milionů korun.

Zastupitelé schválili také další dar v podobě zdravotnického materiálu za asi tři čtvrtě milionu korun.

Podle radními dříve schváleného dokumentu pošle Praha čtyři sta topidel a deset elektrocentrál do Kyjeva a 226 topidel a osm elektrocentrál do Mykolaiva. Správa služeb hlavního města Prahy, která je příspěvkovou organizací metropole, původně zařízení pořídila pro řešení krizových situací, ale dar podle tisku nijak neohrozí připravenost metropole. „Pro úplnost je třeba uvést, že se jedná o vybavení, které nebylo použito mnoho let a zastarává," stojí v dokumentu.

Pořizovací hodnota vybavení byla Hřiba 15 milionů korun. Správě služeb zůstane 140 topidel a dvě elektrocentrály. „V současnosti se řeší způsob přepravy," řekl Hřib. Dodal, že vybavení zabírá 350 europalet.

Zastupitelé dnes schválili i další dar Ukrajině v podobě zdravotnického materiálu, tedy například roušek, rukavic, ochranných brýlí a štítů, teploměrů, jehel či stříkaček za asi tři čtvrtě milionu korun.

Rusko zahájilo vojenský útok na Ukrajinu letos 24. února. Od poloviny října čelí Ukrajina rozsáhlému ostřelování energetické infrastruktury. Útoky z minulého týdne závažně poničily energetickou síť země. S klesajícími teplotami a stále trvající válkou vyzvala ukrajinská vláda občany, kteří ze země uprchli, aby se ještě nevraceli.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Eva Hradilová

Štítky Ukrajina, Rusko, správa, boje, pomoc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha daruje Ukrajině topidla, elektrocentrály a zdravotnický materiál. Schválili to zastupitelé  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.