Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Vánoční stromy na Staroměstské a Václavské náměstí vyrostly u jedné chalupy. Teď míří do Prahy

V Kytlici na Děčínsku dnes desítky lidí asistovaly kácení dvou smrků, které odpoledne na kamionových soupravách zamířily k Praze. V metropoli budou zdobit při vánočních trzích Staroměstské a Václavské náměstí. Vůbec poprvé jsou oba stromy z jednoho místa. Jeden je vysoký 25 metrů a druhý 15 metrů. Slavnostně se rozsvítí v sobotu.

Do soutěže se majitelé hlásili už loni

Smrky vyrostly u jedné z chalup v Kytlici v Lužických horách. Majitel domu Petr Kubice, který je z Prahy, poslal fotografie do soutěže o vánoční strom pro hlavní město. „Už jsme se hlásili loni, ale neuspěli jsme, letos to vyšlo,“ řekl novinářům. „O soutěži jsem se dozvěděla na internetu. Je skvělé, že stromy od nás budou dělat radost mnoha lidem, řekla Valerie Kubicová, dcera majitele.

Jeden ze stromů je podle Kubiceho starý 58 let, věk druhého určí dendrologové. Hana Tietze, mluvčí společnosti Taiko, která pořádá pražské vánoční trhy, řekla, že při výběru hraje roli hlavně estetika. „Strom musí být krásný, dostupný pro těžkou techniku a zdravý, což nám u obou potvrdili odborníci,“ uvedla.

Příprava na kácení začala v sobotu. Dnes bylo na místě od šesti hodin ráno zhruba 50 lidí. Podmínky byly podle dřevorubce Jiřího Vorlíčka stísněné. „Z jedné strany vysoké napětí, z druhé železniční trať. Prostor není velký, řekl před kácením. Motorové pily se rozezvučely v deset. Hlídalo se, aby stromy nespadly na zem, aby se nepolámaly větve, proto byly zavěšeny na jeřábu. „Kvůli bezpečnosti práce a bezpečnosti dopravy je to mimořádně náročná akce,“ uvedl.

Do Prahy stromy dorazí až v úterý

Dvě kamionové soupravy vyrazily z Kytlice po uzavřené cestě do České Kamenice krátce před pátou odpoledne. Odtud pokračují přes Děčín na dálnici D8. Před tím bylo nutné větev po větvi prádelní šňůrou přivázat ke kmeni tak, aby souprava nebyla širší než pět metrů. „U České Kamenice je jedno úzké místo, pak už je průjezd bez problémů,“ řekl Tomáš Jílek, předseda představenstva firmy Technologie hlavního města Prahy. Tolerance od řidičů bude podle Jílka nutná i na dálnici, soupravu dlouhou 29 metrů není možné předjíždět.

Cílem cesty je dnes areál u Kralup nad Vltavou. Každý strom zvlášť pak pojede v noci z pondělí na úterý do Prahy, kde se budou od úterý zdobit. Samotné rozsvícení se plánuje v sobotu. Na kácení se dnes přišli v Kytlici podívat hlavně místní, do Prahy se každoročně na vánoční trhy sjíždějí lidé z celé republiky. „Jsme rádi, že stromy od nás ozdobí Prahu. Navíc, když jsme první obcí, odkud jdou dva stromy najednou,“ řekla Monika Hladíková (Kytlice náš domov), starostka obce, kde žije 475 obyvatel a ve které v létě bývá díky chalupářům i 1 500 lidí.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Pavel Švestka, s. r. o.

Štítky strom, vánoce, Staroměstské náměstí, Václavské náměstí, Praha, Kytlice, kácení, vánoční trhy, okres Děčín, Tomáš Jílek, Lužické hory, Jiří Vorlíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ev Ik

Nikdy bych nepokácela krásný zdravý stromy u baráku a ještě se tím chlubit. Pražáci mají v tomhle nějakou úchylku. Taky jsme měli u baráku nádherný smrk, krásně přirozená klimatizace a útočiště pro ptáky. Blbec si vymyslel, že vadí...tak poslední možný den byl pokácen. Další u sousedů. Sousedům stínilo. Stromy šly dolů a teď jsou tam jak ve vitríně a už si pořídili klimošku. Nejhorší smrt je z vyděšení.

Pondělí, 21. listopadu 2022, 06:41Odpovědět

Vánoční stromy na Staroměstské a Václavské náměstí vyrostly u jedné chalupy. Teď míří do Prahy  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.