Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Sokolové chystají slet. Účast odhadují na sto tisíc lidí

Sokolové se připravují na tradiční všesokolský slet, který je oslavou všech sportů. Představitelé České obce sokolské dnes v Praze přiblížili program, představili hlavní plakát a prozradili, jak je to s rozpočtem sletu, který se uskuteční od 30. června do 5. července 2024.

„Chtěli bychom navázat na úspěch z roku 2018“

Do sedmnáctého sokolského sletu zbývá 600 dní. „Chtěli bychom navázat na úspěch z roku 2018. Všeobecný slet je událost, která nemá ve světě obdoby,“ uvedl na tiskové konferenci ředitel Kanceláře České obce sokolské Marek Tesař. Očekává se, že by se sletu přespříští rok mohlo účastnit až 100 tisíc lidí a z toho 20 tisíc cvičenců.

Pestrý program zahrnuje slavnostní průvod, náboženskou mši, slavnostní večer v Národním divadle nebo Sokol Gala. „Rozjíždíme přípravu na můj již 3. slet, dosud se to zdá velmi daleko, ale ze zkušeností vím, že to velmi rychle uběhne. Jsem ráda, že se mohu opřít o zkušený tým, který už ví, co a jak připravit a kde lze očekávat úskalí. Pevně věřím tomu, že případné problémy vyřešíme a opět předvedeme divákům skladby, na které cvičenci pilně trénovali přes 2 roky. I řadu akcí doprovodného programu,“ uvedla starostka ČOS Hana Moučková ve zprávě pro novináře.

Cvičit můžou děti, dospělí i důchodci

Na vystoupení se chystá dvanáct cvičebních skladeb. Jsou rozdělené podle věkových kategorií i podle pohlaví. „Skladby jsou zaměřeny na celé věkové spektrum,“ vysvětlil náčelník ČOS Petr Svoboda. Dodal, že je připravena i skladba pro mužský soubor, i přes to, že muži jsou v tomto odvětví spíše raritou.

Plánovaný rozpočet se před ekonomickou krizí podle Tesaře pohyboval kolem 144 milionů korun. Tato částka by se s vývojem situace ještě mohla změnit. „Bez podpory vlády ČR slet není možné uspořádat. Sokolové věří, že vláda slet podpoří, stejně jako jiné sportovní akce,“ dodal Tesař. Spolek zatím financuje akci z vlastních prostředků, z peněz od partnerů a z dotací.

Grafiku akce zajistí společnost Dynamo Design ve spolupráci s Jaroslavem 99. Typograficky progresivnímu návrhu dominuje slovo SLET. „V každém písmenu je vložena jiná ilustrace a výsledný dojem vzniká až jejich spojením, což navazuje na motto XVII. všesokolského sletu, kterým je nejen spojování společnosti, ale i lidí různých generací a zájmu,“ říká k tomu grafický designér Jan Šlégr ze studia Dynamo Design.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ČOS

Štítky sokol, slet, sport, Praha, slavnost, Národní divadlo v Praze, Česká obec sokolská, Hana Moučková, rozpočet, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Sokolové chystají slet. Účast odhadují na sto tisíc lidí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.