Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: S Josefem Somrem se přišla rozloučit veřejnost i herečtí kolegové

, aktualizováno 26. října 2022, 14:42

S hercem Josefem Somrem se do strašnického krematoria přišly naposledy rozloučit desítky lidí. Kromě rodiny a veřejnosti dorazili i herečtí kolegové jako Jiří Bartoška, Eliška Balzerová nebo Ljuba Krbová.

Josef Somr zemřel v neděli 16. října ve věku 88 let. Uvnitř krematoria byla vystavena rakev a Somrův potrét, ke kterým lidé pokládali věnce a květiny. Na úvod zazpíval barytonista Roman Janál z Národního divadla, jehož dlouholetým členem Somr byl.

Do hereckého nebe odešel jihomoravský rodák Josef Somr

Ve věku osmaosmdesáti let zemřel český herec Josef Somr. Rodák z Vracova na Hodonínsku se dostal do povědomí diváků postavou výpravčího Hubičky ve filmu Ostře sledované vlaky, po které si na konto připsal desítky televizních rolí. Přes dvacet let...

Z hereckých kolegů dorazili například Jiří Bartoška, Eliška Balzerová, Igor Chmela nebo Jan Kačer. Smuteční řeč měla Taťjana Medvecká a zahráli členové souboru Hradišťan s Jiřím Pavlicou.

V roce 1965 se Somr stal členem pražského Činoherního klubu, kde hrál pod režijním vedením Ladislava Smočka (Piknik), Jiřího Menzela (Mandragora) či Jana Kačera (Zločin a trest nebo Revizor). V roce 1978 využil nabídky, kterou mu z Národního divadla poslal Miroslav Macháček. Na první české scéně ztvárnil například Maršála v Čapkově Bílé nemoci, Kláska v Jiráskově Lucerně nebo Kunze v Krobotově nastudování Roku na vsi bratří Mrštíků.

Josef Somr ztvárnil přes 170 postav ve filmech, jeho zřejmě nejznámější rolí je výpravčí Hubička, lišácký svůdník z oscarových Ostře sledovaných vlaků Jiřího Menzela. Nesmazatelnou stopu zanechal Somr i na televizní obrazovce. V roce 2012 dostal Českého lva za přínos kinematografii.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ivo Spisar

Štítky pohřeb, Josef Somr, herec, krematorium Strašnice, Eliška Balzerová, Jiří Bartoška, Ljuba Krbová, Jan Kačer, Národní divadlo v Praze, Jiří Menzel, Roman Janál, Igor Chmela, Taťjana Medvecká, Jiří Pavlica, Ladislav Smoček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: S Josefem Somrem se přišla rozloučit veřejnost i herečtí kolegové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.