Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Ruská válečná lodi, jdi do p*dele nebo náměstí Volodymyra Zelenského. Pražané dávají místům nová jména

Pražané v uplynulých dnech mění význam místopisných tabulek, které nesou názvy ulic. V Praze 10 byly tabulky s nápisem Moskevský vyzdobeny ukrajinskou vlajkou, tabulky v Ruské ulici nahradil nápis Ruská válečná lodi, jdi do p*dele a cedulka na náměstí na Starém Městě nově nese nápis náměstí Volodomyra Zelenského.

Názvy ulice začali měnit sami Pražané

Názvy ulic a náměstí začali měnit v reakci na válečnou agresi, kterou Putinův režim rozpoutal na území Ukrajiny, sami Pražané. Nejde o oficiální změnu názvů ulic.

O tom, že ceduli s nápisem Ruská někdo přelepil ukrajinskou vlajkou, vedení městské části Praha 10 vědělo. „Vím, že cedulka ulice Ruská byla částečně přelepená ukrajinskou vlajkou a také jsme na sociálních sítích zaregistrovali, že obdobné cedule se objevily napříč Prahou. Nemám ale žádnou informaci o tom, kdo za tímto činem stojí,“ uvedl pro Pražskou Drbnu mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

Oficiální žádosti na přejmenování zatím Praha 10 neeviduje

Žádný podnět na oficiální přejmenování ulic od svých občanů Praha 10 neobdržela. „Jen jsme zaznamenali dotazy a debaty na sociálních sítích. Na Praze 10 je více názvů, o kterých se diskutuje jako například Moskevská a tak dále, ale v současné chvíli se maximálně soustředíme na okamžitou pomoc válečným uprchlíkům, aby měly rodiny kde bydlet a děti kam chodit do školy,“ vysvětlil mluvčí desáté městské části a doplnil, že na žádném oficiálním orgánu městské části se dosud žádné přejmenovávání v souvislosti s válkou na Ukrajině neřešilo.

Cedule ulic jsou centrálně v gesci pražského magistrátu, nikoliv městských částí a jejich případné přejmenování musí projít procesem projednání. „Podněty k pojmenování přicházejí od různých navrhovatelů, například od občanů, od škol, stavebních firem, spolků, klubů, od městských částí. Postup je takový, že návrhy nejprve projednává radnice příslušné městské části, po schválení jejím zastupitelstvem jsou postoupeny k posouzení místopisné komisi Rady hlavního města Prahy a pak jsou předloženy městské radě,“ vysvětlil pro Pražskou Drbnu mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Přejmenování Korunovační ulice na Ukrajinských hrdinů

Oficiální změnu názvu ulice v souvislosti s válečným konfliktem na Ukrajině navrhuje zatím pouze Praha 6. Vedení Šestky navrhne hlavnímu městu přejmenování části ulice Korunovační na ulici Ukrajinských hrdinů. Most přes železnici Praha – Kladno by pak Praha 6 chtěla přejmenovat na most Vitalije Skakuna, který v bojích na Ukrajině za cenu vlastního života odpálil most.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Honza Faltus, 1100 mil

Štítky ulice, náměstí, přejmenování, Ukrajina, Rusko, Ruská, Moskevská, Praha, nápis, Volodymyr Zelenskyj, městská část, Staré Město pražské, Vladimir Vladimirovič Putin, ruská invaze na Ukrajinu, Drbna.cz, Vít Hofman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ruská válečná lodi, jdi do p*dele nebo náměstí Volodymyra Zelenského. Pražané dávají místům nová jména  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.