Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VIDEO: Slzy zoufalství i prosba o uzavření vzdušného prostoru. Tisíce lidí na Václaváku podpořily Ukrajinu

Dnes ve dvě hodiny odpoledne se sešly tisíce lidí na Václavském náměstí v centru Prahy, aby vyjádřily podporu Ukrajině, která čelí válečné agresi ze strany režimu Vladimira Putina. Protest začal minutou ticha, pak se u mikrofonu vystřídali ukrajinský velvyslanec, jeho žena Olga nebo premiér Petr Fiala.

„Budeme bojovat za to, abychom zůstali nezávislou demokratickou zemí“

„Vyjádříme naši podporu ukrajinským občanům. Postavíme se společně za nezávislost Ukrajiny. A ukážeme, že v boji za demokracii, svobodu a bezpečí občanů Ukrajina není sama,“ deklarovali už před zahájením demonstrace organizátoři ze spolku Milion chvilek.

Prvním řečníkem byl ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis, který poděkoval vládě a českému národu za podporu, solidaritu a pomoc Ukrajině. Věří tomu, že jeho země v konfliktu s Ruskem zvítězí. „Budeme ale bojovat za to, abychom zůstali nezávislou demokratickou zemí," prohlásil Jevhen Perebyjnis. Věří tomu, že Ukrajina v tom bude úspěšná.

„Close the sky“

Velmi emotivní projev pronesla i manželka ukrajinského velvyslance Olga Perebyjnis. Ta v projevu, který řadu ze zúčastněných přivedl k slzám, prosila o uzavření vzdušného prostoru nad Ukrajinou. Dav následně začal skandovat „Close the sky“.

Premiér Petr Fiala (ODS) následně poděkoval přítomným za podporu svobodné, nezávislé Ukrajiny a mimo jiné ocenil to, že svět přijal sankce, které „budou ruské vůdce bolet“.

„Sláva Ukrajině“

„Česká vláda patří k těm, které usilují o co nejpřísnější sankce vůči Rusku," řekl následně demonstrantům premiér Fiala, podle kterého je potřeba zastavit ruského prezidenta Vladimira Putina, ničemu jinému než síle, rozhodnosti a odhodlanosti podle něj nerozumí. „Jsem rád, že svět přijal tvrdé, silné sankce, které budou ruské vůdce bolet. Děkuji za to, že nám v tomto úsilí vyjadřujete podporu," dodal Fiala.

Na akci dohlíží policie, která zastavila až po Vodičkovu ulici dopravu, z horní části náměstí se tak stala pěší zóna. Mnozí účastníci mají podle zpravodajky ČTK na klopách modro-žluté stužky a nad hlavami ukrajinské vlajky a transparenty proti ruskému prezidentovi a válce. Nápisy na nich jsou v češtině, ukrajinštině i angličtině a lze na nich číst „Stop Putin“, „Nět vojně“, „Sláva Ukrajině“ nebo „Jsme s tebou Ukrajino“.

On-line: Invaze Ruska na Ukrajině

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky Ukrajina, pomoc, demonstrace, Václavské náměstí, Praha, Petr Fiala, Vladimir Vladimirovič Putin, Rusko, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, sankce, Milion Chvilek, Olga Perebyjnis

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Slzy zoufalství i prosba o uzavření vzdušného prostoru. Tisíce lidí na Václaváku podpořily Ukrajinu  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.