Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Vydejte Babiše! Lidé v Praze demonstrovali za vydání Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo

Skupina příznivců hnutí Chcípl pes demonstrovala dopoledne na pražském Malostranském náměstí za vydání bývalého premiéra Andreje Babiše (ANO) k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo. V chladném lednovém počasí se jich sešlo několik desítek. O Babišově vydání jedná dnes v nedalekém sídle Poslanecké sněmovny její mandátový a imunitní výbor. Případ se týká údajného dotačního podvodu při výstavbě Čapího hnízda. Babiš vinu dlouhodobě odmítá. Stíhání je podle něj politické a na objednávku.

„Vydejte Babiše. Babiš zadržen. Sorry jako.“

Krátce poté, co výbor začal jednat, přišli demonstranti do blízkosti sněmovní budovy. Skandovali „Vydejte Babiše" a pískali. Měli české vlajky a transparenty s portrétem Babiše a nápisy „Babiš zadržen" či „Sorry jako". Na několik minut zablokovali Nerudovu ulici. Snažili se dostat i dále do Sněmovní ulice, tam je ale nepustili policisté.

Účastníci demonstrace se tak vrátili na Malostranské náměstí. Dohlížela na ně policie, na místě měla šest aut s majáčky a dvě dodávky. Do Sněmovní ulice se pak demonstranti snažili dostat ještě dvakrát s pokřikem „Babiše za mříže", bubnováním, hrkačkami a sirénami. Když se jim to nepovedlo ani napotřetí, tak místopředseda hnutí Jiří Janeček akci zhruba před jedenáctou hodinou ukončil.

Koloběh vládní nenávisti pokračuje aneb Mohou být lidé vůbec někdy spokojeni?

Když bylo po volbách jasné, že vítězem je koalice a éra Babišovy vlády skončila, zdálo se, že bývalý premiér je příčinou všeho zla. Nová vláda ještě nemá důvěru a už se na ni snáší palba kritiky. Mohou být lidé vůbec někdy spokojeni?

Případ Čapí hnízdo pokračuje už třetí volební období

Zákon o právu shromažďovacím zakazuje demonstrace v blízkosti budov Parlamentu ČR a jmenuje konkrétní ulice, kde se shromáždění konat nesmějí. Sněmovní ulice je jednou z nich.

Případ Čapí hnízdo pokračuje třetí volební období. Sněmovna Babiše ke stíhání v minulosti vydala už dvakrát. Kromě předsedy hnutí ANO je v případu kolem padesátimilionové dotace na výstavbu rekreačního a konferenčního areálu Čapí hnízdo obviněna i jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Stíhání se týká podezření z poškození finančních zájmů Evropské unie a z dotačního podvodu.

Podstatou případu je to, že Čapí hnízdo původně patřilo Babišovu holdingu Agrofert. V prosinci 2007 se však přeměnilo na akciovou společnost s akciemi na majitele a později získalo padesátimilionovou evropskou dotaci v programu pro malé a střední podniky, na kterou by jako součást Agrofertu nemělo nárok. Akcie údajně vlastnily Babišovy děti a partnerka. Společnost se po několika letech pod Agrofert vrátila. V roce 2017 Babiš vložil holding do svých svěřenských fondů.

Hodnocení článku je 56 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky demonstrace, kriminalita, Babiš, Chcípl PES, Praha, Andrej Babiš, Čapí hnízdo, ANO 2011, Poslanecká sněmovna ČR, Malostranské náměstí, Hnutí PES, Agrofert, Evropská unie, Jiří Janeček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte Babiše! Lidé v Praze demonstrovali za vydání Babiše k trestnímu stíhání v kauze Čapí hnízdo  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.