Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Praha 1 je bez koalice. Uskupení My, co tady žijeme vypovědělo smlouvu

, aktualizováno 16. prosince 2019, 15:57

Praha 1 je bez koalice. Uskupení My, co tady žijeme složené z KDU-ČSL, STAN a Iniciativy občanů vypovědělo koaliční smlouvu s Prahou 1 Sobě, Piráty a Zelenou pro jedničku. Podle zveřejněného Důvodem je podle vyjádření názorový nesoulad koalice.

„Vnímáme, z našeho pohledu neuspokojivě, dlouhodobý, a bohužel prohlubující se, názorový nesoulad,“ stojí ve výpovědi, kterou zveřejnilo ČTK. Onen nesoulad se má týkat například dokončení privatizace bytů, grantů na obnovu domovního fondu, zvyšování nájemného, personální situace na úřadě, obecného pohledu na soukromé vlastnictví a podnikání, a především způsobu řízení chodu úřadu. Pod výpovědí je podepsán první místostarosta Petr Hejma za STAN, Michal Caban z Iniciativy občanů a Petr Burgr za KDU-ČSL.

Koalice vedená starostou Pavlem Čižinským (Praha 1 Sobě) tím ztrácí většinu v zastupitelstvu a je možné, že na úterním jednání zastupitelstva současné vedení městské části skončí. Čižinský uvedl, že chce se zastupiteli jednat a zabránit „návratu starých pořádků“. V 25členném zastupitelstvu má stávající koalice většinu 15 hlasů.

Pirátský radní Prahy 1 Bodeček zůstane ve funkci

Radní Prahy 1 pro majetek David Bodeček (Piráti), který koncem listopadu kvůli problémům ve fungování městské části pohrozil rezignací, ve funkci zůstane. Koaliční partneři z Prahy 1 Sobě, My, co tady žijeme (KDU-ČSL, STAN, Iniciativa občanů) a...

„Uděláme zároveň maximum, abychom zabránili návratu starých pořádků. Tedy aby se do vedení městské části vrátili trestně stíhaní zastupitelé ODS a TOP 09, kteří na Praze 1 reprezentují to nejhorší, co se v uplynulých volebních obdobích dělo a čemu se voliči v posledních volbách jasně postavili. Pevně doufáme, že také náš koaliční partner splní své předvolební sliby a že výpověď smlouvy není jen zastíracím manévrem na cestě ke koalici s těmito subjekty,“ shrnul starosta Pavel Čižinský.

Podle Čižinského je výpovědní doba smlouvy měsíc. „Uděláme všechno pro udržení současné koalice. Výpověď koaličního partnera rozhodně bereme velmi vážně. Vyslechneme si podrobně jeho návrhy a budeme společně hledat řešení,“ dodal Čižinský.

Jaký spád nabere výpověď koaliční smlouvy, není zatím jasné. Pokud by se na zatsupitelstvu dohodlo uskupení My, co tady žijeme s opozicí, mohli by mít v zastupitelstvu na Praze 1 většinu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Praha 1 | Zdroj ČTK, Prahou 1 Sobě

Štítky Praha, Praha 1, koalice, rozpad, Pavel Čižinský, KDU-ČSL, Starostové a nezávislí, výpověď, Česká pirátská strana, Petr Hejma, Michal Caban, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 1 je bez koalice. Uskupení My, co tady žijeme vypovědělo smlouvu  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.