Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Praha dá hygieně milion korun na boj proti Landově výzvě k zahlcení stanic dotazy

Magistrát věnuje Hygienické stanici hlavního města milion korun na odměny pro zaměstnance. Vedení Prahy tak reaguje na výzvu iniciativy Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy, aby lidé na protest proti opatřením proti covidu-19 zahltili krajské hygienické stanice dotazy. Peníze město vezme ze své rozpočtové rezervy. Dar schválí radní na svém zasedání příští týden v pondělí.

Za jeden den obdržela hygienická stanice 1600 žádostí

„Jsme pobouřeni tím, co se děje," řekl dnes novinářům náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě). „Rád bych jménem celé rady hlavního města vyjádřil absolutní podporu a solidaritu pražské hygienické stanici, která čelí bezprecedentně podlému útoku, který byl iniciován Danielem Landou a jeho následovníky. Hygiena je aktuálně maximálně vytížena. Nyní v obrovském stresu čelí ještě dalšímu v podobě zavalení e-mailů a datových schránek tisíci účelovými a nesmyslnými žádostmi o informace," dodal.

Jen minulý týden v pátek obdržela podle vedení magistrátu hygienická stanice na 1600 žádostí. „To je neuvěřitelné číslo a skutečně paralyzující," řekl Vyhnánek. Podle radní Mileny Johnové (Praha Sobě) jich navíc může být víc, neboť hygienikům kvůli poruše nedorazily všechny žádosti.

Podle Johnové lidé zahlcují hygieniky dotazy týkajícími se například toho, kolik bylo v který den provedeno kontrol. „Často jsou to věci, které nemají žádné opodstatnění," řekla Johnová. Od jednoho člověka také přichází několik žádostí naráz.

Magoři posílají dotazy, aby zdržovali, řekl Havlíček. Kvůli Landově výzvě je nutné posílit kapacity hygien

Kvůli iniciativě Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy, která vyzvala k zahlcení krajských hygienických stanic (KHS), bude podle vicepremiéra a ministra průmyslu a obchodu a dopravy Karla Havlíčka (ANO) nutné posílit personální kapacity hygien....

Zahlcení hygieny může mít dopad i na školy

Přestože stanice nespadá pod magistrát, rozhodlo se vedení města podle Vyhnánka darem poděkovat hygienikům za práci. „Na příští radu připravíme tisk, kterým uvolníme milion korun z rozpočtových rezerv. Doufáme, že až si jednou Daniel Landa a ti všichni, kteří hygieny zahlcují, uvědomí, co provedli, tak je aspoň zahřeje pocit, že díky nim hygienická stanice získá tyto prostředky," řekl Vyhnánek.

Zahlcení hygieny může mít dopad i na školy. „Pokud budou muset (hygienici) řešit tyto případy, hrozí, že se opět budou do karantény zavírat i děti, které nejsou pozitivně testované. Nebudou mít čas vymyslet metodiku a systém tak, aby zaručili bezpečné prostředí a zároveň posílali co nejméně dětí do domácí karantény," řekl radní Vít Šimral (Piráti). V nedávném plošném testování žáků byl vir objeven podle radního ve 300 školách, tedy asi třech čtvrtinách pražských škol.

Ministerstvo podává trestní oznámení na Landovu iniciativu. Obviňuje ji ze sabotáže

Ministerstvo zdravotnictví podává trestní oznámení na iniciativu Zlatý špendlík, za kterou stojí mimo jiné zpěvák Daniel Landa. Podle ministerstva se iniciativa dopustila sabotáže poté, co vyzvala lidi k zahlcení krajských hygienických stanic...

Výzvu již kritizovaly zdravotnické odbory

Iniciativa ve výzvě nazvané "Zahlťme neprodleně hygieny" označila vládní opatření, která mají zpomalit nynější rychlý nárůst počtů nakažených, hospitalizovaných a zemřelých na covid-19, za protiústavní. „Prosíme tedy každého z vás, aby se klidně i opakovaně dotazoval KHS na aktuálně probíhající kontroly. Práce hygienických stanic na přípravě odpovědí pro vás bude pro naše občany jistě užitečnější než nesmyslná šikana živnostníků, poskytovatelů služeb a jejich zákazníků," napsala iniciativa.

Výzvu již kritizovaly zdravotnické odbory, které označily útok na hygieniky za odporný. Ministerstvo zdravotnictví se rozhodlo podat na iniciativu trestní oznámení pro podezření ze sabotáže.

Krajské hygienické stanice jsou od loňského března kvůli pandemii vytíženější než dříve. Místo běžné agendy se věnují trasování kontaktů nakažených nebo kontrolám dodržování protiepidemických opatření.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Zlatý špendlík/Vojtěch Procházka

Štítky Daniel Landa, správa, koronavirus, výzva, hygiena, podpora, Praha, Krajská hygienická stanice, Pavel Vyhnánek, magistrát, Praha sobě, Milena Johnová, Vít Šimral, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha dá hygieně milion korun na boj proti Landově výzvě k zahlcení stanic dotazy  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.