Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Klobása a buchty? Lékaři a odborníci zpochybňují Zemanův jídelníček, nemocnice se brání

Ústřední vojenská nemocnice (ÚVN) se ohradila proti zpochybňování poskytované péče o prezidenta Miloše Zemana. Léčebný program každého pacienta včetně dietního režimu sestavují specialisté, uvedla na webu nemocnice její mluvčí Jitka Zinke. Někteří lékaři a odborníci v posledních hodinách v médiích zpochybňovali prezidentův jídelníček, jak o něm informoval jeho mluvčí. Server Deník N s odvoláním na tři zdroje uvedl, že prezidentův stav je vážnější, než jeho okolí uvádí.

Zeman byl převezen do ÚVN v neděli. Podle vyjádření prezidentova ošetřujícího lékaře a ředitele ÚVN Miroslava Zavorala byly důvodem komplikace provázející Zemanovo chronické onemocnění. Přesnou diagnózu Zavoral médiím nesdělil, protože k tomu neměl pacientův souhlas. Zinke v pondělí řekla, že Zemanův zdravotní stav je stabilizovaný. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka Zeman komunikuje, sleduje politickou situaci a seznamuje se s nejnovějšími událostmi. Bližší informace o jeho zdravotním stavu nejsou k dispozici.

V úterý také Ovčáček oznámil, že Zeman poobědval meruňkové buchty a na objednal si vinnou klobásu s bramborovou kaší. Podle některých lékařů není taková strana vhodná pro pacienta umístěného na pracovišti intenzivní medicíny, který se navíc léčí kvůli cukrovce.

Zinke v tiskové zprávě uvedla, že se v médiích v souvislosti se Zemanovou hospitalizací téměř denně objevují spekulace, dezinformace a útočná vyjádření. „V ÚVN platí, že dobro pacienta je nejvyšší zákon," poznamenala. Nemocnice se podle ní musí řídit zákony a nemůže o pacientech zveřejňovat informace, když si to nevyžádají. „Každý pacient ÚVN je především vnímán jako člověk, který potřebuje léčbu, zdravotnickou péči, důstojné zacházení a pocit bezpečí," uvedla.

Prezidentovi i všem pacientům se podle ní v ÚVN dostává náležité péče. „Léčebný program každého pacienta, jehož součástí je také určení medikace i dietního režimu, sestavují specialisté v oboru a vždy odpovídá adekvátním zdravotním problémům, diagnóze i zdravotnímu stavu pacienta," napsala. „Nemůžeme o pacientech podávat informace, ale můžeme se ohradit, je-li napadána nebo znevažována poctivá práce odborníků, umocněná empatií, lidským přístupem a pochopením pro potřeby pacienta," dodala.

Pražský hrad podrobnosti o Zemanově zdravotním stavu neuvádí. Vyvolává to spekulace o jeho schopnosti zastávat prezidentský úřad. Server Deník N uvedl, že prezidentův stav je vážnější, než jeho okolí přiznává. S odvoláním na tři zdroje z jeho okolí, státní správy a lékařského prostředí napsal, že současná povaha prezidentova onemocnění představuje pro výkon funkce zásadní omezení. Zeman podle serveru trpí jaterní encefalopatií, kterou způsobuje akutní nebo chronické selhání jater. Zdroje Deníku N řekly, že prezident je dezorientovaný, říká nesouvisející věci nebo zapomíná.

Deník N a Radiožurnál již dříve uvedly, že Zeman trpí ascitem, tedy hromaděním vody v břiše kvůli problémům s játry. Že jsou potíže prezidenta spojené s játry řekl i někdejší prezident Václav Klaus, který ho v nemocnici navštívil během první hospitalizace.

Podle lékařů, které oslovil deník Aktuálně.cz, dva roky stará lékařská zpráva zveřejněná po prezidentově hospitalizaci problémy s játry nenaznačuje. Chronická cirhóza se přitom vyvíjí desítky let.

„Podle lékařské zprávy nebyly krevní testy zcela v normě, ale nelze z nich usuzovat, zda v té době již byla cirhóza přítomna. Vyloučené to však není," komentoval lékařskou zprávu pro Aktuálně.cz rektor Ostravské univerzity Jan Lata, který je profesorem vnitřního lékařství. Očekával, že cirhózu by odhalilo sonografické vyšetření, které ale mělo podle zprávy normální hodnoty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Kancelář prezidenta republiky

Štítky Zeman, zdraví, Miloš Zeman, pacient, Ústřední vojenská nemocnice, nemocnice, lékař, Deník N, Miroslav Zavoral, Jiří Ovčáček, Václav Klaus, Jan Lata

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Klobása a buchty? Lékaři a odborníci zpochybňují Zemanův jídelníček, nemocnice se brání  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.