Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Měli by mít lidé možnost volit zcela online? Přečtěte si názory pražských zastupitelů

Politické strany a hnutí se připravují na nadcházející říjnové volby do Sněmovny. Lidé mají v České republice možnost volit pouze osobně ve volebních místnostech. Elektronické hlasování funguje v Estonsku, například Nizozemsko nebo Spojené království od něj však upustili kvůli podezření z útoků hackerů. Měli by mít lidé v České republice možnost volit zcela online? Odpovídají zastupitelé.

Otázka: Blíží se volby. Měli by podle vás mít lidé možnost volit zcela online?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Jan Čižinský (Praha sobě)

Volby online pokládám, na rozdíl od korespondenční volby, za nebezpečné. Hrozí, že se vytratí důvěra, kterou lidé mají ve ferovost voleb a že volební kampaně budou zaměřené jen na to, aby vzbudily emoci, ve které člověk ihned než emoce opadne, online odvolí. Jsem tedy pro korespondenční volbu, ale nejsem pro volbu online.


Viktor Mahrik (Piráti)

Online hlasování by jistě ulehčilo život lidem, kteří by například rádi volili ze zahraničí. V době, kdy už mnoho věcí i tak děláme přes počítač se zdá "papírové hlasování" téměř přežitkem. Již dnes má stát několik nástrojů pro elektronickou komunikaci s občany, kde se dá poměrně dobře ověřit identita občana. Možnost volit online se tak zdá jako logický další krok. Je třeba ale ještě vyřešit bezpečnost volby. Hrozí totiž nebezpečí, že online hlasování umožní s hlasy kupčit, případně činit nátlak na určitý způsob volby. Úplně vidím jak např. zaměstnanci nějaké firmy spřízněné s kandidátem na premiéra během směny stojí frontu na firemní počítač, aby pod dohleden nadřízeného vhodili hlas pro určitou stranu. Na druhou stranu by mělo být možné takový nátlak prokázat. Čili pokud by tam byly vysoké trestní sazby, dovedu si představit, že riziko pro agresora bylo příliš velké. Je to ale věc, kterou je třeba se velmi pečlivě zabývat, aby se riziko zneužití hlasu snížilo na minimum.


Zdeněk Zajíček (ODS)

Na tuto otázku je nutné se dívat ze dvou hledisek. Z technologického hlediska jsou dnes volby on-line představitelné a proveditelné, a to jak z hlediska dostupnosti technických zařízení a digitální gramotnosti, ale také z hlediska důvěrnosti a tajnosti volby. Druhým hlediskem je ale otázka společenského a politického konsensu, který na rozdíl od technologických podmínek není zatím snadno dosažitelný. Nicméně nemůžeme odhlédnout od otázek kybernetické bezpečnosti a možné snahy o ovlivnění voleb ani ne tak možnou manipulací s hlasy, ale spíše znemožnění hlasování například napadením hlasovacího systému a znepřístupnění hlasování těm, kteří by chtěli hlasovat na dálku. A to je v dnešním světě vážná hrozba, která může mít vliv na politickou samostatnost, nezávislost a bezpečnost naší země. I proto jsem dnes spíše stoupencem současného způsobu voleb, byť si dokáži představit digitalizaci voleb “za plentou” ve volební místnosti.


Pavel Richter (TOP 09) a Ondřej Prokop (ANO 2011) na dotaz redakce neodpověděli.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, volby, online, Praha, Česko, Poslanecká sněmovna ČR, Velká Británie, Nizozemsko, Estonsko, Jan Čižinský, Praha sobě, Česká pirátská strana, Zdeněk Zajíček

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Měli by mít lidé možnost volit zcela online? Přečtěte si názory pražských zastupitelů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.