Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Praha 14 má nového starostu. Radka Vondru nahradil Jiří Zajac

Radnice Prahy 14 má nové vedení. Starostou se stal dosavadní místostarosta Jiří Zajac (ODS). Ve funkci nahradil Radka Vondru (TOP 09), který je nově místostarostou. Pro Zajace i Vondru hlasovalo 16 zastupitelů z celkem 31. Zastupitelé dnes rovněž zvolili zbylé místostarosty a radní. Vondra na funkci rezignoval ve středu, kdy skončila i celá rada. Zároveň se rozpadla dosavadní koalice Spojených sil pro Prahu 14 (TOP 09, STAN a KDU-ČSL), ODS a Pirátů, která vznikla po volbách v roce 2018. Nově koaliční dohodu podepsala pouze TOP 09, ODS a Piráti s většinou 16 hlasů.

Po svém zvolení si určitě nechám gesce, které jsem zastával doposud. Tedy majetek a bytovou politiku, protože máme rozpracováno mnoho projektů na družstevní výstavbu, výstavbu bytů a polyfunkčního domu na konečné metra a chci dořešit privatizaci,“ řekl Zajac.

Ze starosty místostarostou a z místostarosty starosta

Zajac byl jediným kandidátem na funkci starosty. Dosud vykonával úřad prvního místostarosty a zároveň je zastupitelem hlavního města. Po Zajacově zvolení byl navržen na prvního místostarostu Vondra. Zastupitelé jej zvolili po pauze, kterou si vyžádala opozice. Vondra byl starostou od podzimu 2018, a to ve třetím volebním období za sebou.

Na dnešním jednání byli zvoleni rovněž zbylí členové rady. Místostarosty se stali dosavadní místostarostové Irena Kolmanová (TOP 09) a Petr Hukal (Piráti) a dosavadní radní Jaromír Krátký (ODS). Uvolněnými radními, tedy placenými, se stali dosavadní radní Michal Prager (Piráti) a zastupitel Pavel Mašek (TOP 09). Zastupitelé zvolili také dva neuvolněné radní, a to Josefa Kutmona (ODS), který neuvolněným radním již byl, a zastupitele Jiřího Klímu (TOP 09).

V zastupitelstvu čtrnácté městské části se rozpadl zastupitelský klub Spojených sil pro Prahu, který tvořily TOP 09, STAN a KDU-ČSL, čímž skončila rovněž dosud vládnoucí koalice. Zastupitel Jaroslav Verner (Piráti) na začátku jednání řekl, že dnes ráno byla podepsána nová koaliční smlouva mezi ODS, TOP 09 a Piráty.

Vondra složil mandát ve středu

Vondra složil starostenský mandát ve středu. Svůj krok zdůvodnil spory v dosavadní koalici a nespokojeností s rozvojem školství, kultury či postupy při hledání dotací. Po Vondrově rezignaci byli odvolání rovněž zbylí místostarostové a radní. Postup kritizovala opozice, jejíž drtivá většina se dnešního zasedání nezúčastnila. „Je po covidu a nemůžeme si dovolit rezignovat na školství a kulturu. Bohužel to v minulém složení koalice nešlo. Je mi to samozřejmě líto, hodně věcí se povedlo, ale program, ke kterému jsem se upsal, je pro mě víc než křeslo starosty. Věřím, že v nové koalici dokážeme, že to byla nutná a užitečná změna,“ řekl dnes Vondra.

Starosta Prahy 14  chce ve středu na zastupitelstvu rezignovat

Starosta Prahy 14 Radek Vondra (TOP 09) se rozhodl na středečním jednání zastupitelů městské části rezignovat. Důvodem jsou podle něho spory v koalici o školství, kultuře a při hledání dotací. „Rezignuju na post starosty, abych se pokusil...

Volby v Praze 14 vyhrála v roce 2018 koalice TOP 09, STAN a lidovců, která získala 29,4 procenta voličských hlasů a 11 zastupitelských mandátů v 31členném zastupitelstvu. Druhé skončilo hnutí ANO s 16,5 procenta a šesti křesly. Následovali Piráti, které podpořilo 13,8 procenta voličů a získali pět zastupitelů, stejně jako ODS. Do zastupitelstva se dostalo také sdružení Nezávislí - Naše Čtrnáctka s 9,9 procenta hlasů a čtyřmi zastupiteli.

Praha 14 zahrnuje část Hloubětína a celá katastrální území Kyjí, Černého Mostu a Hostavic. Žije v ní téměř 50.000 obyvatel.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, správa, Praha, Praha 14, Zajac, Vondra, Radek Vondra, TOP 09, ODS, Česká pirátská strana, koalice, Starostové a nezávislí, KDU-ČSL, Jiří Klíma, Pavel Mašek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 14 má nového starostu. Radka Vondru nahradil Jiří Zajac  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.