Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Stovky lidí v Praze demonstrovaly za propuštění ruského opozičního politika Navalného

Stovky lidí včera v centru Prahy demonstrovaly na podporu vězněného ruského opozičního politika Alexeje Navalného a politických vězňů v Rusku a Bělorusku. Mnohonárodnostní shromáždění se v podvečer sešlo na Malostranském náměstí a přes Karlův most se vydalo na náměstí Jana Palacha. Tam podpořil demonstranty například pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti). Organizátoři pak upozornili na to, že se podobné protesty včera konaly ve více než 60 městech na světě.

„Účel pochodu je upevnit mezinárodní solidaritu s politickými vězni v Rusku a Bělorusku a vyzvat evropské vlády, poslance Evropského parlamentu a mezinárodní organizace, aby neoslabovaly své principiální pozice vůči režimu Vladimira Putina a bojovaly za osvobození politických vězňů," uvedli pořadatelé demonstrace. Protesty se konají i po celém Rusku, tamní policisté už více než 100 demonstrantů zadrželi. Navalného spolupracovníci svolali protesty které by podle nich mohly být největšími protesty v moderní historii Ruska. Úřady dopředu varovaly účastníky před následky, včetně trestního postihu.

V Praze si demonstranti přinesli transparenty v češtině, angličtině i ruštině vyzývající k propuštění Navalného i k odchodu prezidenta Putina. Podle dohlížejících policistů se jich sešlo a vydalo na průvod zhruba pět až šest stovek. Při proslovech pak řečníci včetně Hřiba připomněli i současnou napjatou situaci mezi Ruskem a Českem kvůli odhalení bezpečnostních složek, podle nichž jsou z výbuchů v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku v roce 2014 důvodně podezřelí dva agenti ruské vojenské tajné služby GRU.

Protestující také apelovali na to, aby k Navalnému byli do vězení vpuštěni civilní lékaři, aby nezemřel ve vězení.

V sobotu představitelé ruských lékařských odborů, kteří prozkoumali Navalného laboratorní výsledky, uvedli, že u opozičníka je zvýšené riziko selhání ledvin. Obavy o zdravotní stav politického aktivisty vyjádřila také řada zemí a organizací včetně EU, Francie nebo Německa. Spojené státy varovaly Moskvu před možnými následky, pokud by Navalnyj zemřel. Na konci března kritik Kremlu zahájil protestní hladovku, pomocí níž chce docílit toho, aby k němu byli puštěni pozvaní lékaři.

Navalnyj byl loni v srpnu hospitalizován v Omsku s příznaky otravy. Následně se léčil v Berlíně. Lékaři a posléze i experti zjistili, že byl otráven jedovatou látkou ze skupiny novičok. Čtyřiačtyřicetiletý opoziční předák tvrdí, že otravu nařídil prezident Vladimir Putin a že se ho pokusila odstranit tajná služba FSB, což Kreml popírá. Bezprostředně po svém návratu z Německa do Ruska byl Navalnyj zatčen. Nyní si odpykává trest 2,5 roku vězení za údajnou zpronevěru prostředků ruské pobočky francouzské kosmetické firmy Yves Rocher.

Navalnyj si dříve stěžoval na to, že má silné bolesti v zádech a jedné noze, nezná svoji diagnózu a ve vězení mu poskytli jen běžné léky proti bolesti. Ruská vězeňská služba tvrdí, že jeho stav je uspokojivý. Nyní se Navalnyj nachází ve vězeňské nemocnici.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PČR

Štítky Rusko, Bělorusko, demonstrace, opozice, věznice, Navalnyj, Alexej Anatoljevič Navalnyj, Praha, protest, politický vězeň, Zdeněk Hřib, Vladimir Vladimirovič Putin, Jan Palach, Česká pirátská strana

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stovky lidí v Praze demonstrovaly za propuštění ruského opozičního politika Navalného  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.