Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zastupitelé odpovídají na otázku, zda Praha řeší dobře situaci lidí bez domova

V rubrice s názvem Politická korida pražské zastupitelské kluby pravidelně konfrontujeme s tématy, která aktuálně hýbou Prahou. V uplynulých mrazivých dnech byla velkým tématem situace lidí bez střechy nad hlavou. Stará se hlavní město dobře o lidi ve špatných sociálních podmínkách? Je co zlepšovat? Odpovídají zastupitelé.

Podívejte se na místa, kde pražští lidé bez domova tráví mrazivé noci

Noční teploty v minulých dnech klesaly i k mínus osmnácti stupňům Celsia, ani přes den rtuť v teploměrech nevystoupila nad nulu. Toto počasí je nebezpečné zejména pro lidi bez domova, kterých je v Praze asi 3500. Kde pražští lidé bez domova tráví...

Otázka: Řeší Praha dobře situaci lidí, kteří žijí ve špatných sociálních podmínkách nebo bez střechy nad hlavou? Kde vidíte rezervy?


Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce.


Viktor Mahrik (Piráti)

Myslím, že se Praha v těchto oblastech výrazně zlepšila. V tomto volebním období jsme pronajali už 230 sociálních bytů, z toho například 50 rodinám z ubytoven. Zároveň jsme na začátku koronavirové pandemie otevřeli 6 humanitárních ubytoven pro 350 lidí bez domova v prázdných hotelech a hostelech. V tuto chvíli je stále 5 z nich otevřených. Praha byla jediné město v Česku, kde se k něčemu podobnému přistoupilo. Pro lidi na ulici jsme zavedli více pobytových služeb. Na začátku koronavirové pandemie jsme otevřeli 6 humanitárních ubytoven pro 350 lidí bez domova v prázdných hotelech a hostelech. V tuto chvíli je stále 5 z nich otevřených. Praha byla jediné město v Česku, které k něčemu takovému přistoupilo. Nové centrum také vzniklo na Praze 5. Toto místo slouží jako denní i noční centrum. V Michli je místo, kde se mohou lidé z ulice umýt, získat základní péči a následně být odvezeni na lůžko. Pro COVID pozitvní občany z ulice máme dům, kde se mohou izolovat a dostávají zdravotní péči. Nábytková banka pomáhá sociálně slabým dovybavit své domácnosti. Na Praze 3 a 10 vznikla nová výdejová místa potravin z potravinové banky.


Zdeněk Zajíček (ODS)

Praha má poměrně kvalitní síť azylových domů, nocleháren, denních center a má také omezené možnosti v přidělování sociálních bytů. Zdá se, že současné vedení města se rozhodlo preferovat mezi potřebnými ty, kteří jsou bez "střechy nad hlavou" nejdelší dobu. Nevím, zda toto rozhodnutí vychází z nějaké kvalitní analýzy nebo pouze z pocitu, ale já se s ním neztotožňuji. Já bych třeba osobně preferoval větší péči o ty, kteří pečují o děti a a jsou bez domova, protože tam je velká šance vytvořit pro ně tolik potřebné zázemí. Zároveň je potřeba si uvědomit, že zajištění „střechy“ nad hlavou je sice významná pomoc, ale sama o sobě prostě absolutně nedostačující. Podle mého názoru je potřeba mnohem více investovat do prevence. Ta musí spojovat terénní práci i motivační programy tak, aby výsledkem bylo odstranění sociálně nežádoucích jevů, páchání trestné činnosti, špatné sociální návyky, atd. Pokud se nebudeme dostatečně a preventivně věnovat příčinám, proč mnozí dospělí a děti končí na ulici, nebudeme znát jejich motivace a životní styl a budeme řešit pouze viditelné následky, pak celý problém jenom odsouváme a lidem v těžké sociální situaci nijak nepomáháme.


Jan Čižinský (PRAHA SOBĚ)

PRAHA SOBĚ potřebným pomáhá jak to nebylo nikdy v minulosti. Zavedli jsme na školách konta solidarity, přispíváme na obědy pro děti zdarma i na kroužky a školy v přírodě, poskytujeme doučování. Potravinová banka pomáhá vyjít s financemi rodinám i jednotlivcům. Nedávno jsme otevřeli i nábytkovou banku a už jsme stihli vybavit desítky domácností seniorů nebo rodin v sociální nouzi. Lidem, kteří přišli o domov, poskytujeme přechodné ubytování a hledáme s nimi stabilní řešení. Noclehárny, aby nikdo neumrzl, jsou samozřejmostí.  Všechna tahle opatření ale jen zmírňují nouzi lidí, podstatou problému je nedostatek městských bytů, které naši předchůdci na magistrátu rozprodali. Bez cenově dostupného bydlení nevyřešíme bezdomovectví ani špatnou sociální situaci některých rodin. V koalici na zlepšení postupně pracujeme například za pomoci příspěvků developerů do bytového fondu města.


Jiří Pospíšil (TOP 09 a STAN - Spojené síly pro Prahu)

Řekl bych, že Praha má určitě funkční systém pomoci lidem v težké životní situaci. Spolu s celou řadou neziskových organizací provozuje síť zařízení sociálních služeb, které mohou využít lidé v nouzi. Takto je po celé Praze rozprostřeno na 50 azylových domů, nocleháren a nizkoprahových denních center. Kromě toho všeho zde působí také organizace pomáhající lidem bez přístřeší integrovat se zpět do společnosti. Každopádně, prostor ke zlepšení tady určitě je. Je třeba ho hledat především v oblasti nabídky terapeutických služeb, kulturních aktivit a programů trávení volného času. Zejména pokud se jedná o muže, protože obě komunitní centra na území Prahy, která se těmto aktivitám věnují, jsou zaměřená na ženy.


Radomír Nepil (ANO 2011)

Na dotaz redakce neodpověděl.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Jan Luxík

Štítky politická korida, korida, politika, zastupitelé, lidé bez domova, Praha, bezdomovec, střecha, banka, Česká pirátská strana, Česko, Jiří Pospíšil, Jan Čižinský, Zdeněk Zajíček, ODS

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zastupitelé odpovídají na otázku, zda Praha řeší dobře situaci lidí bez domova  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.