Počasí dnes24 °C, zítra20 °C
Středa 15. května 2024  |  Svátek má Žofie
Bez reklam

Prezident Zeman odmítl zvát Vystrčila na schůzky týkající se diplomacie

Prezident Miloš Zeman nebude zvát předsedu Senátu Miloše Vystrčila (ODS) na schůzky nejvyšších ústavních činitelů k zahraniční politice. Vadí mu, že nerespektoval odmítavý postoj dalších účastníků jednání k jeho cestě na Tchaj-wan. Misi senátní delegace prezident označil za „klukovskou provokaci“. Vystrčil naopak nařkl Zemana v jeho kritice cesty z několikanásobné lži. Prezidentovo rozhodnutí respektuje, odmítl ale, že by rozhodnutím uskutečnit návštěvu ostrova ostatní ústavní činitele urazil.

Pravidla hry

Kdo nerespektuje pravidla hry, nemůže tuto hru hrát,“ prohlásil Miloš Zeman v rozhovoru, který včera odvysílala televize Prima. Pokud Čína s Vystrčilovou návštěvou Tchaj-wanu nesouhlasila, má pro to prezident pochopení, pro výhrůžky z čínské strany ale ne. Čínský ministr zahraničí Wang I na adresu šéfa českého Senátu v týdnu řekl, že ho Čína donutí zaplatit vysokou cenu za to, že porušil princip jedné Číny. Čína pokládá Tchaj-wan za svou odštěpeneckou provincii.

Vystrčil v Partii televize Prima prohlásil, že mu ostatní ústavní činitelé zvažovanou návštěvu při poradě na Hradě sice nedoporučili, ale nehlasovali o ní, jak o tom mluvil Zeman. Za největší lež považuje šéf Senátu prezidentova slova, že při své návštěvě označil Tchaj-wan za samostatný stát, nikdy to prý neřekl.

Premiér Andrej Babiš (ANO) v televizní debatě s Vystrčilem řekl, že se vládní činitelé budou snažit vysvětlit čínské straně, že zahraniční politiku řídí vláda. Bude argumentovat i názorem, že cesta byla vzkazem českým voličům před říjnovými krajskými a senátními volbami. Babiš doufá v to, že Vystrčilova cesta nepoškodí české firmy a udělá všechno pro to, aby to tak nebylo.

Politika a byznys

Babiš přislíbil, že vláda podpoří obchodní příležitosti, které Vystrčil z Tchaj-wanu přivezl, na druhou stranu ale Vystrčilovi vyčetl, že míchá politiku s byznysem a porušil politiku jedné Číny. Vystrčil argumentoval tím, že neexistuje dokument, který by českým ústavním činitelům zakazoval cestovat na Tchaj-wan.

Politika vůči Číně

Ministr zahraničí Tomáš Petříček (ČSSD) v reakci na poslední čínskou kritiku zopakoval, že českou zahraniční politiku dělá vláda, nikoli předseda Senátu. Čínské velvyslanectví označilo v sobotu Vystrčilovu cestu za hrubé porušení národní suverenity Číny a vážné zasahování do čínských vnitřních záležitostí. „Na naší politice vůči Číně, kterou jsme si definovali v 90. letech, se nic nemění. Jsem přesvědčen, že nejdůležitějším krokem k udržení našich vztahů je, že se konečně vzdáme emocí, které do dialogu o strategickém partnerství nepatří,“ uvedl Tomáš Petříček. Ohledně možných sankcí v debatě v České televizi dodal, že Čína podle něho nemá zájem situaci více eskalovat.

Individuální akce Vystrčila

Rozhodnutí prezidenta nezvat Vystrčila na schůzky k diplomacii vyvolalo politické reakce. Například podle předsedy ODS Petra Fialy půjde už jen o setkání prezidentových přátel. „Na základní škole bych takové chování pochopil, že kluci někoho vyloučí z party, ale na této úrovni toto fakt nechápu,“ uvedl k tomu šéf KDU-ČSL Marian Jurečka. Naopak předseda KSČM Vojtěch Filip míní, že prezident postupuje správně. Vystrčil si podle něho „hraje na individuální akce“ a nerespektuje ostatní ústavní činitele.

Autoři | Foto Senát

Štítky ČR, Čína, Tchaj-wan, Zeman, senát, vláda, diplomacie, Vystrčil, SHRNUTÍ, Miloš Vystrčil, Miloš Zeman, návštěva, zahraniční politika, ODS, Andrej Babiš, Senát Parlamentu ČR, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prezident Zeman odmítl zvát Vystrčila na schůzky týkající se diplomacie  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.