Počasí dnes20 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 16. května 2024  |  Svátek má Přemysl
Bez reklam

Praha 3 chce po Petříčkovi vypovězení dohody s Hongkongem

Městská část Praha 3 vyzvala ministra zahraničí Tomáše Petříčka (ČSSD), aby se zasadil o vypovězení extradiční smlouvy mezi Českem a Hongkongem, nebo aby poskytl písemné garance, že občané Hongkongu nebudou při návštěvě Česka zadrženi policií na základě čínské žádosti. Učinila tak v souvislosti s pozváním k návštěvě hongkongského opozičního aktivisty Simona Chenga. Petříček v minulosti opakovaně řekl, že Česko by na základě extradiční smlouvy nevydalo nikoho stíhaného z politických důvodů.

Podle kritiků zákon porušuje zásadu "jedna země, dva systémy", k jejímuž dodržování na 50 let se Čína zavázala, když v roce 1997 správu nad Hongkongem přebírala od Británie. Princip garantuje místním obyvatelům řadu svobod, včetně nezávislého soudnictví.

Místostarosta Prahy 3 Štěpán Štrébl (Piráti) v dopisu Petříčkovi uvedl, že městská část chce pozvat Chenga na návštěvu. Termín ani příležitost, u které by se návštěva měla konat, neuvedl. Městská část požaduje předem garance, že Cheng nebude v Praze zatčen na základě čínské žádosti ani nebude "úředně popotahován". Jako možnost takového ujištění Štrébl navrhl vypovězení extradiční dohody mezi Českem a Hongkongem.

Petříček v minulosti několikrát zopakoval, že Česko se extradiční dohodu vypovědět nechystá. Podle něj jsou v dokumentu výjimky, na základě kterých nelze vydat někoho z politických důvodů. Česko by tak nevydalo ke stíhání člověka kvůli protestu proti čínskému režimu. Čin by podle dohody musel být trestný v obou zemích.

Petříček také argumentoval tím, že extradiční dohoda usnadňuje případnou repatriaci českých občanů, kteří by byli v Hongkongu stíháni. Bez dohody by jejich vydání do Česka bylo obtížnější.

Platnost extradičních dohod s Hongkongem tento měsíc pozastavily Británie, Německo, Kanada či Austrálie, které to učinily v reakci na nový čínský bezpečnostní zákon týkající se obyvatel Hongkongu. Nový bezpečnostní zákon, který začal platit v Hongkongu 30. června, definuje čtyři trestné činy, jimiž jsou separatistické, podvratné a teroristické aktivity a spolupráce s cizími silami s cílem ohrozit národní bezpečnost. Občané Hongkongu zatčení na základě tohoto zákona mohou být souzeni v pevninské Číně.

Autoři | Foto Facebook Tomáš Petříček - ministerstvo zahraničí

Štítky ČR, Čína, diplomacie, správa, Piráti, Hongkong, Praha 3, Tomáš Petříček, Praha, Česko, návštěva, Simon Cheng, městská část, ČSSD, Velká Británie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praha 3 chce po Petříčkovi vypovězení dohody s Hongkongem  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.