Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

VIDEO: O hlasování na běloruské ambasádě v ČR měly zájem stovky Bělorusů

Stovky Bělorusů včera v Praze projevily zájem odevzdat na běloruském velvyslanectví v Troji hlas v prezidentských volbách. Ráno před budovou čekalo zhruba 200 lidí. Fronta postupovala velmi pomalu, protože v ambasádě byla pouze jedna volební místnost a hlasování komplikovala zpřísněná bezpečnostní opatření, kdy nebylo možné vnášet dovnitř žádná elektronická zařízení. Hlasování provázel poklidný protest odpůrců prezidenta Alexandra Lukašenka, kteří naproti velvyslanectví vyvěsili transparent odsuzující možné falšování výsledků. Několik desítek lidí pak večer kvůli volbám demonstrovalo na pražském Václavském náměstí.

Včerejší prezidentské volby v Bělorusku podle odhadů vyhrál dosavadní autoritářský vládce Alexandr Lukašenko. Hlasování podle opozice doprovázely podvody, režim zakázal účast nezávislých pozorovatelů, zadrženo bylo velké množství novinářů i aktivistů. V zemi včera přestal fungovat internet a v ulicích Minsku byli rozmístěni vojáci a vojenské automobily.

Demonstranti večer na Václavském náměstí uvedli, že chtějí vyjádřit solidaritu s těmi, kdo při volbách trvali na uplatnění svých zákonných občanských a politických práv. Několik projíždějících řidičů aut a motocyklů na účastníky akce troubilo, aby jim vyjádřili podporu.

Běloruští občané v Česku mohli hlasovat v předběžném termínu od úterý do soboty, krajanské sdružení Bělorusové v ČR je však od toho odrazovalo, protože podle něj bývají předběžně odevzdané hlasy nejčastěji předmětem manipulace. Kryścina Šyjanoková z organizace Bělorusové v ČR řekla, že možnost hlasování předem využilo 198 lidí.

Včera byla ambasáda pro hlasování otevřena od 8:00 do 20:00. Už hodinu po otevření hlasovacích místností se ale vytvořila před velvyslanectvím dlouhá fronta, která postupovala velmi pomalu. Šyjanoková dopoledne odhadla, že se vzhledem k rychlosti hlasování dá očekávat, že volit stihne během dneška jen málo přes 200 lidí. Voliči přesto zůstávali v klidu, mnozí si vytvářeli improvizované vějíře z kartonu, kterými se snažili ochlazovat.

Ambasáda kvůli koronaviru zavedla zpřísněná hygienická opatření, kvůli nimž je vstup do budovy možný jen v rouškách a s rukavicemi, voliči také musí mít vlastní psací potřeby pro úpravu hlasovacích lístků. Zároveň platí zákaz vnášení jakýchkoli elektronických zařízení do budovy, důvody tohoto opatření velvyslanectví nezveřejnilo. Podle Šyjanokové je ale jeho cílem znemožnit kontrolu výsledků hlasování pomocí elektronické platformy Golos, kterou vytvořila opozice kvůli obavě z falšování voleb.

Prezidentské volby v Bělorusku podle odhadů vyhrál Alexandr Lukašenko. Podle oficiálního státního průzkumu provedeného mezi voliči získal 79,7 procenta hlasů, informovala státní agentura Belta. Z takzvaných exit pollů rovněž vyplynulo, že opoziční kandidátka Svjatlana Cichanouská získala 6,8 procenta hlasů.

Autoři | Foto Facebook.com/Olga Žernosek

Štítky ČR, Bělorusko, volby, prezident, Česko, Alexandr Grigorjevič Lukašenko, prezidentské volby, Václavské náměstí, Praha, Troja, Svjatlana Cichanouská, Minsk

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: O hlasování na běloruské ambasádě v ČR měly zájem stovky Bělorusů  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.