Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Protest proti klecovému chovu. Dobrovolníci se nechávají zavřít do klece před sněmovnou

Na Malostranském náměstí před Poslaneckou sněmovnou je v těchto dnech k vidění klec, do které se zavírají dobrovolníci, aby upozornili na problematiku klecového chovu slepic. Organizátoři chtějí přesvědčit poslance k jeho ukončení. Klece jsou podle organizátorů ze spolku OBRAZ zastaralou a krutou praktikou, která v moderní době nemá opodstatnění. Ve čtvrtek se do klece nechá zavřít zpěvák Ben Cristovao.

Asi tři stovky dobrovolníků se dobrovolně přihlásily ke strávení dvanácti hodin v kleci společně s devatenácti sochami slepic v nadživotní velikosti. Někteří z nich se po dobu jednoho měsíce budou střídat zavření v kleci před Poslaneckou sněmovnou na Malostranském náměstí. Dobrovolníci mají za cíl přesvědčit poslance, aby zvedli ruku pro zákaz klecových chovů slepic, o kterém bude Poslanecká sněmovna rozhodovat už příští týden.

Podpora Terezy Těžké nebo Tomáše Kluse

OBRAZ – Obránci zvířat je nezisková organizace usilující o lepší společenskou ochranu zvířat. Vedeme kampaně zaměřené na prosazování systémových reforem. Naší první významnou iniciativou byla úspěšná kampaň za zákaz kožešinových farem. Nyní se věnujeme především kampani za legislativní zákaz klecových chovů slepic.

Do kampaně Měsíc v kleci se zapojily také nekteré celebrity. Pobyt v kleci si vyzkoušela například herečka Tereza Těžká známá z dokumentu V síti. „Už po dvou hodinách mi bylo nepříjemně. Chtěla jsem se protáhnout, ale nešlo to. Chtěla jsem najít polohu, ve které bych se cítila pohodlně. Nešlo to. Všude samé dráty... Po chvíli jsem to přestala zkoušet. Rezignovala jsem a řekla si, že to musím vydržet, protože jsem uvnitř zavřená jen na pár hodin. Ale čas jakoby se zastavil. Cítila jsem naprostou beznaděj..." popsala svůj zážitek Tereza Těžká.

Jak můžeme snášet slepice v klecích!? Chceme-li, aby nesly, nemůžeme hledět jen na to, co to nese nám. Takové chování v chovech je nelidské a člověk takto smýšlející sám patří do klece. Proto se tam taky nechám zavřít. Kurnik šopa. Do všech stran to klovu, konec klecovému chovu,” řekl Tomáš Klus k problematice klecových chovů.

Ve čtvrtek 2. července od 13:00 do 15:00 se do klece nechá zavřít zpěvák Ben Cristovao. Klec je umístěna na Malostranském náměstí pár metrů od Poslanecké sněmovny. Připojí se tak k apelu na poslance, aby schválili návrh, který by úplně zakázal klecový chov slepic.

V Rakousku a Německu už klecové chovy zakázali

Klece jsou podle organizátorů krutou praktikou, která nemá opodstatnění „Neexistuje žádný důvod, proč bychom měli slepice i nadále držet narvané v drátěných klecích, když existují zavedené vhodnější alternativy. V kleci se slepice neproběhnou, neprotáhnou si křídla, nemůžou hrabat ani se čistit popelením a od mříží mají odrané peří až na kůži. Tento krutý byznys musí skončit. V Rakousku a Německu už si to politici uvědomili a klecové chovy zakázali. Věřím, že ani naši poslanci nakonec nebudou vůči utrpení zvířat lhostejní,“ pověděl předseda spolku OBRAZ – Obránci zvířat Marek Voršilka.

Kromě klece bude na Malostranském náměstí k vidění i takzvaný výstava výmluv, kde budou vyvráceny nejčastější námitky proti zákazu klecí. „Od politiků jsme zatím slyšeli tolik výmluv, že už to vydá na celou výstavu. Teď je ale čas s výmluvami přestat a jasně si říci - klecové chovy do moderní společnosti prostě nepatří. A když se jich dokázali zbavit Rakušané a Němci, dokážeme to i my,” říká předseda spolku OBRAZ.

Skupina poslanců už v prosinci předložila Poslanecké sněmovně pozměňovací návrh k novele zákona na ochranu zvířat. Ve výborech však návrh potopili poslanci hnutí ANO. K finálnímu hlasování by mělo v Poslanecké sněmovně dojít v nejbližších týdnech. Obránci zvířat pomocí webu www.vyzvaposlancum.cz apelují na poslance, aby vyslyšeli hlas veřejnosti a klecové chovy slepic zakázali.

Ohodnoť článek

Foto Facebook OBRAZ - Obránci zvířat

Štítky dobrovolníci, klecový chov, ochrana zvířat, Malostranské náměstí, klec, Poslanecká sněmovna ČR, Ben Cristovao, Tereza Těžká, Tomáš Klus, Německo, Rakousko, ANO 2011, Měsíc

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Protest proti klecovému chovu. Dobrovolníci se nechávají zavřít do klece před sněmovnou  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.