Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

FOTO: „Zavražděna komunisty.“ V Praze visí velkoplošné vizuály s Miladou Horákovou

U příležitosti 70. výročí úmrtí Milady Horákové je možné po celém městě vidět její portrét s nápisem: „Zavražděna komunisty.“ Ty má na starost občanské sdružení Dekomunizace v rámci iniciativy Milada 70: Zavražděna komunisty.

V rámci sobotního výročí úmrtí političky sdružení Dekomunizace ve spolupráci s několika městskými částmi a občany Prahy vyvěsila a vyvěšuje velkoplošné vizuály s fotografií Milady Horákové při soudním procesu a heslem: „Zavražděna komunisty.“

Národní třída, Rudolfinum, Právnická fakulta UK a na mnohých dalších institucích a budovách je možné zahlédnout tyto banery. Podle pražského radního pro majetek Jana Chabra je povinností města se zapojit do připomenutí justiční vraždy Milady Horákové. „Musíme si připomínat i takto tragické události, abychom měli v paměti, co náš národ potkalo, a abychom nebyli odsouzeni naši minulost opakovat,“ vysvětluje radní.

Milada Horáková byla odsouzena k smrti za velezradu 26. června 1950, o den později byla časně ráno pověšena. „Jelikož se objevují snahy tento temný moment naší společné minulosti relativizovat či dokonce zpochybňovat, považujeme za nezbytné moderní historii dlouhodobě a systematicky připomínat a edukovat o ní další a další generace. Jedině tak se z historického vývoje může naše společnost poučit,“ popisuje jeden z organizátorů iniciativy Lukáš Černý.

Kromě vizuálů s Horákovou zazní v metru a skrze sirény v pátek v 10:35, 12:35 a 14:35 audio koláže ze soudního procesu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto

Štítky Milada, komunisté, výročí úmrtí, Praha, Milada Horáková, komunismus, Jan Chabr, Rudolfinum, Národní třída

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: „Zavražděna komunisty.“ V Praze visí velkoplošné vizuály s Miladou Horákovou  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.