Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Nákaza náměstka primátora koronavirem ovlivnila schůzi Sněmovny. V karanténě jsou dva poslanci

Pozitivní test náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (STAN) na koronavirus ovlivnil dnešní jednání Sněmovny. Její předseda Radek Vondráček (ANO) poslancům řekl, že jeden z pražských radních byl v úterý v sídle dolní komory a v kontaktu s některými jejími členy. Požádal proto poslance, aby všichni používali roušky, a to zejména u řečniště. Vondráček svolal kvůli záležitosti na 13:00 grémium Sněmovny. V karanténě jsou nyní dva poslanci a pražští zastupitelé, Jan Čižinský (KDU-ČSL, Praha Sobě) a Patrik Nacher (ANO), kteří byli v pondělí společně s Hlubučkem na jednání městské rady.

"Není možné dodržet určitou bezpečnou vzdálenost, tak prosím zvažte, zda by nebylo lepší být vedle kolegů zase s rouškou, než hygiena vytrasuje, jestli tady nehrozí nějaké vyšší nebezpečí," uvedl Vondráček. "Jeden z radních se včera vyskytoval tady ve Sněmovně, takže je potřeba vnímat tu poněkud rizikovější situaci," poznamenal.

Z jednání Sněmovny se dnes ze zdravotních důvodů omluvili poslanec KDU-ČSL, pražský zastupitel a starosta Prahy 7 Čižinský a předseda pražských zastupitelů ANO a poslanec Nacher. Oba ČTK potvrdili, že jsou v karanténě a čekají na další pokyny hygieniků. "Byl jsem na radě, ale od pana Hlubučka jsem byl asi sedm metrů, intenzivně jsem s ním v kontaktu nebyl. Musím čekat na pokyny a na test, věřím, že bude negativní," řekl Nacher. Podobně se vyjádřil také Čižinský. "Poslal jsem všem poslancům e-mail, stejně tak všem ostatním, s kterými jsem přišel do kontaktu, ale nebylo jich mnoho. Cítím se v pořádku. Chvilku jsem s panem Hlubučkem mluvil, ale ne moc dlouho," řekl Čižinský.

Místopředseda Sněmovny Petr Fiala (ODS) novinářům řekl, že od 13:00 zasedne grémium Sněmovny a poradí se o dalším postupu. "Ve hře jsou samozřejmě i některé varianty, které jsme úspěšně využili i v minulosti. To je například dohoda o jednání v polovičním formátu a podobně," uvedl. Nechtěl ale výsledek jednání předjímat.

Náměstek primátora Hlubuček je nakažen novým koronavirem

Náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) je pozitivní na nemoc covid-19. Šestačtyřicetiletý politik informaci potvrdil na svém twitterovém účtu. V tento moment je izolován a testování na nový typ koronaviru čeká také všechny, kteří se s...

Předseda STAN Vít Rakušan uvedl, že Hlubuček se minulý týden nezúčastnil jednání celostátního výboru a předsednictva hnutí. "Nikdo z našich poslanců s ním v té inkriminované době v kontaktu nebyl," řekl novinářům.

Sněmovna až na výjimky jednala v polovičním počtu poslanců v březnu až květnu. V plném počtu se členové dolní komory scházeli jen k zákonům, které vrátil Senát. K případnému přehlasování stanovisek horní komory jsou totiž potřebné hlasy nadpoloviční většiny všech poslanců.

Hlubuček v úterý večer oznámil, že je pozitivní na nemoc covid-19, kterou způsobuje nový typ koronaviru. Nyní je izolován a na pozorování. V pondělí si naměřil zvýšenou teplotu 37,8 stupně a následně vyhledal lékaře a šel na testy. Hygiena bude kontaktovat všechny, kteří se s ním setkali. Podle pražského primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) budou muset být všichni členové rady hlavního města v karanténě.

Praha je koronavirem nejvíce zasaženou oblastí v Česku. Laboratoře tu dosud odhalily 2344 nakažených, z toho se necelých 1500 vyléčilo. V celé zemi bylo od začátku epidemie zaznamenáno 10 112 případů.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto praha.eu

Štítky ČR, sněmovna, správa, koronavirus, Praha, schůze, Poslanecká sněmovna ČR, COVID-19, karanténa, Radek Vondráček, ANO 2011, Jan Čižinský, Petr Hlubuček, Patrik Nacher, rada, KDU-ČSL

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nákaza náměstka primátora koronavirem ovlivnila schůzi Sněmovny. V karanténě jsou dva poslanci  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.