Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Podívejte se, které městské části požadují úplný zákaz hazardu na svém území

Úplný zákaz všech hazardních her požadují Praha 2, 4, 5, 6, 7, 10, 12 a některé menší městské části. Na jednání výboru pro legislativu pražského magistrátu to řekla radní Hana Marvanová (za STAN) v souvislosti s připravovanou novelou městské vyhlášky o hazardu. Ta se podle Marvanové zdržela a schvalovat by se měla na zářijovém zastupitelstvu místo červnového.

Zákaz hracích automatů

Základním principem vyhlášky je povolit živou hru ve vybraných kasinech a zároveň zakázat všechny tzv. technické hry, tedy hrací automaty i videoloterijní terminály. Vedle městských částí s požadavkem nulové tolerance vůči hazardu podle Marvanové existují i ty s opačným pohledem.

Herny a licence pro jejich provozovatele ruší od začátku roku 2016 ministerstvo financí. Loni ukončilo provoz nebo bylo zrušeno ministerstvem 30 heren. Část provozovatelů proti zrušení protestovala podáním rozkladu. K loňskému lednu evidovalo ministerstvo 126 zrušených heren, původně jich v Praze byly dvě stovky.

„Jsou městské části, které nesouhlasí s tím, aby byla úplně zrušena možnost technické hry v kasinech, kde je živá hra," řekla radní. Dodala, že těm magistrát vyjde vstříc a ve vyhlášce budou vyjmenovány lokality, kde by automaty měly být z popudu městských částí povoleny za předpokladu, že budou umístěny v kasinech s živou hrou. Tato místa však budou muset splňovat ve vyhlášce uvedená kritéria, aby přítomnost automatů nemohla způsobovat tolik škodlivých jevů.

Novelizace původní vyhlášky

Vyhláška bude stejně jako minulá omezení hazardu v metropoli nabývat účinnosti spolu s tím, jak budou jednotlivým hernám dobíhat licence. Marvanová dodala, že bude v koalici prosazovat, aby magistrát doplnil z jiných zdrojů výpadky peněz z hazardu, které město využívá ve sportu, školství a sociálních otázek.

Původní vyhláška byla v uplynulých letech několikrát novelizována. Od roku 2013 platilo znění, které stanovilo místa a čas, kde a kdy lze provozovat loterie a jiné podobné hry. Obsahovala 313 takzvaně adresních míst. Po novelizaci, která nabyla účinnosti k 1. lednu 2016, se počet míst snížil na 101. Počet hracích přístrojů a technických her se v letech 2013 až 2019 snížil z 9319 na 3974.

Autoři | Foto Liberecká Drbna

Štítky zákon, hazard, automaty, Praha, hazardní hra, městská část, Hana Kordová Marvanová, Starostové a nezávislí, Pražský magistrát, kasino

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se, které městské části požadují úplný zákaz hazardu na svém území  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.