Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

FOTOGALERIE: Aktivisté protestovali proti rozšiřování letiště. Posprejovali ministerstvo

Dnes odpoledne proběhl před budovou Ministerstva financí v Letenské ulici na Malé Straně protest asi padesáti osob proti rozšiřování pražského letiště. Protestující při projevech uvedli, že projekt rozšiřování letiště prohloubí klimatické i společenské problémy v metropoli. Vymezili se také proti případné pomoci státu letecké skupině Smartwings Group. Na konci akce byl jeden z organizátorů zadržen policií kvůli posprejování budovy.

Na protestu vystoupil iniciátor kampaně "55 miliard pro budoucnost, nebo do luftu?" aneb "Letiště Praha nebourat, nerozšiřovat!", spolupředseda pražských Zelených Vít Masare. Dorazili o obyvatelé okolí letiště, které je ohroženo zvýšeným hlukem.

Protest společně vedlo několik skupin, mezi kterými byly Extinction Rebellion Česká republika, Hnutí DUHA nebo pražští Zelení. Na místě mohli zájemci také podpsat petici právě proti rozšiřování letiště. „Komu tato problematika není jedno, může přistoupit ke stolečku a petici podepsat, je to jedinečná příležitost,“ řekla jedna z organizátorek protestu.

Pražské letiště bylo před vypuknutím koronavirové krize na hraně své kapacity. Loni odbavilo rekordních 17,8 milionu cestujících. Letiště proto připravuje několik projektů, které by postupně měly rozšířit kapacity letiště o několik milionů odbavených pasažérů za rok. K těm největším patří rozšíření druhého terminálu za přibližně 16 miliard korun, které by mělo být hotovo do roku 2028.

Dalším velkým projektem je stavba paralelní dráhy, která by měla začít v roce 2025. Premiér Andrej Babiš (ANO) loni na podzim uvedl, že v následujících 30 letech by mohlo být do letiště investováno až 55 miliard korun. Tuto investici vláda oznámila v listopadu 2019. Vedení Prahy 1 označilo podle protestujících záměr vlády za likvidační pro fungování vnitřní Prahy, která je podle nich již dnes přetížená masovým turismem.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan, Facebook Extinction Rebellion Praha

Štítky protest, letiště, ministerstvo financí, Praha, projekt, Smartwings, Ministerstvo financí České republiky, Malá Strana, Vít Masare, Letiště Václava Havla, Hnutí DUHA, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTOGALERIE: Aktivisté protestovali proti rozšiřování letiště. Posprejovali ministerstvo  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.