Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Pražská koalice se o podpoře družstevního bydlení nedohodla

Strany pražské koalice se na včerejší schůzce neshodly na podobě podpory družstevního bydlení. Zástupci koaličních uskupení řekli, že nesoulad panuje mezi Spojenými silami pro Prahu (TOP 09 a STAN) na jedné straně a Piráty a Prahou Sobě na druhé ohledně toho, zda by konečná cena podporovaných bytů měla být nižší, než je tržní. S projektem podpory družstevního bydlení přišla radní Hana Marvanová (za STAN), koalice to má v programu.

Model, který navrhla Marvanová, počítá s tím, že město společně se soukromým partnerem, který vzejde ze soutěže, založí bytové družstvo, jemuž poskytne tzv. právo stavby na svém pozemku. Družstvo poté společně s partnerem připraví projekt výstavby bytů, vezme si u banky úvěr a začne stavět. Po získání stavebního povolení by se do družstva mohli hlásit Pražané, splňující určité podmínky. Po splacení úvěru nejdříve za 35 let by pak mohlo družstvo od města pozemek odkoupit.

Právě odprodej pozemku se stal jádrem sporu mezi Spojenými silami a jejich koaličními partnery. Záměr Marvanové počítá s tím, že se pozemek prodá za odhadní cenu. I s ohledem na fakt, že družstva staví bez marže, by tak majitelé fakticky získali byty o zhruba 20 až 30 procent nižší ceny. Podle radního pro bydlení Adama Zábranského (Piráti) a předsedy výboru pro bydlení Pavla Zelenky (Praha Sobě) by to bylo neférové zvýhodnění, a lidé by navíc mohli obratem byty prodat se ziskem.

"My bychom jako město dali několika tisícům Pražanů majetek za výrazně nižší hodnotu, než je tržní," uvedl Zábranský. Dodal, že výsledek by se příliš nelišil od dřívějších privatizací bytů nájemníkům za netržní ceny.

Podle něj a Zelenky by proto město mělo pozemek po 35 či více letech družstvu prodat za cenu, která by zohlednila marži a dostala by konečnou cenu na tržní hodnotu. Město by tím podle Zelenky získalo peníze na další projekty pro podporu bydlení. Výhodou pro družstevníky by pak bylo rozložení splátek na delší dobu, klidně i na dvě generace.

Šéf klubu Spojených sil Jiří Pospíšil (TOP 09) řekl, že v takovém případě by se ztratilo zvýhodnění pro středně příjmové skupiny, které nyní mají problém dosáhnout na hypotéku a na městské nájemní byty nemají nárok. V koaličními partnery navrženém modelu podle něj není vůbec nutné, aby se město v družstevnictví vůbec angažovalo a pozemek může k výstavbě rovnou prodat. Pospíšil zopakoval, že projekty k podpoře bydlení střední třídy jsou v západních metropolích běžné. Dodal, že jednání budou pokračovat.

Praha se v posledních letech potýká s bytovou krizí, danou malou výstavbou a vysokými cenami bydlení. V Praze je zhruba 600 tisíc bytů, podle posledních zveřejněných údajů ministerstva pro místní rozvoj bylo v roce 2017 z tohoto počtu přes 87 tisíc družstevních. Bytů v majetku magistrátu a městských částí je dohromady asi 31 500 z původního počtu 194 tisíc, které po roce 1991 přešly do vlastnictví města. Následovaly privatizace, které městský fond zredukovaly o více než 80 procent. Magistrát svoje byty využívá pro sociální účely a také k zajištění bydlení pro klíčové profese, jako jsou zdravotníci, hasiči, policisté či učitelé.

Autoři | Foto praha.eu

Štítky ČR, byty, správa, Praha, bydlení, koalice, Starostové a nezávislí, projekt, Hana Kordová Marvanová, Česká pirátská strana, TOP 09, Jiří Pospíšil, Adam Zábranský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražská koalice se o podpoře družstevního bydlení nedohodla  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.