Počasí dnes23 °C, zítra22 °C
Neděle 22. září 2024  |  Svátek má Darina
Bez reklam

VOLBY 2024: Vítězové a poražení prvního kola senátních voleb v Praze. Jak bude vypadat druhé kolo?

Pavel Fischer je jediným kandidátem, který ve volbách zvítězil již v prvním kole. V ostatních volebních okrscích je ale situace jiná a kromě Prahy 4 lze i v druhém kole očekávat velmi těsné výsledky. Jen málo neúspěšných kandidátů navíc podpořilo ty úspěšné.

V Praze 2 mohou o senátorovi rozhodnout voliči neúspěšné kandidátky

V Praze 2 byl nejméně úspěšným kandidátem Bronislav Poul kandidující za Sociální demokracii. Hlas mu dalo 415 voličů a ve výsledku mu vynesli 2,17 procent. S velkým odstupem pak byla za ANO Eva Kislingerová s 18 procent hlasů. První 'pod čarou' byla s 22,87 % Eva Zažímalová, která kandidovala za ODS. Finálová dvojice pro okrsek 26 je tedy Miroslav Bárta za TOP 09 + STAN, který v prvním kole získal 27,52 %. Bárta na svých sociálních sítím poděkoval voličům a a slíbíl, že „ i ve 2. kole povedeme slušnou a věcnou kampaň, zaměřenou na vize a program.“ O náskokem necelých dvou procent ve volebním okrsku vyhráll Marek Hilšer kandidující za Piráti a stranu Marek Hilšer do Senátu, kterému svou důvěru projevilo 27,52 procent voličů. Rozdíl mezi prvními dvěma kandidáty bylo 362 hlasů. 

Eva Zažímalová, pro kterou v prvním kole hlasovalo 4 368 voličů, po zveřejnění výsledků prvního kola podpořila Miroslava Bártu. „Ráda bych své voliče touto cestou požádala, aby v druhém kole podpořili profesora Miroslav Bárta. Ze dvou zbývajících kandidátů jsou mi jeho postoje rozhodně mnohem bližší a věřím, že bude důstojným zástupcem našeho senátního obvodu,“ napsala na sociálních sítích Zažímalová. Čtvrtá Eva Kislingerová jiného kandidáta do druhého kola nepodpořila. V Praze 2 se proto dá očekávat velmi těsný výsledek. 

Pavel Fischer uhájil senátorské křeslo hned v prvním kole voleb. V Praze 12 je sečteno a Fischer získal přes 53 procent hlasů. Senátor obhajuje svůj post za koalici KDU-ČSL + ODS + STAN + TOP 09. V Praze 4 50 procentní hranici jen těsně minul Jiří...

Jasný favorit a kritická Markéta Šichtařová

Ve 20. volebním okrsku se hned dva kandidáti nedostali přes 1 procento hlasů. Nejméně úspěšný byl Jiří Folajtár za stranu Jasný signál nezávislých, který přesvědčil jen 86 voličů. Hranici jednoho procenta nepřekonala ani Vladimíra Vítová kandidující za Alianci národních sil. Pavel Sehnal za Alianci pro budoucnost a Filip Outrata za Sociální demokracii oba získali lehce přes dvě procenta hlasů. Kolem 14 procent získala další dvojice kandidátů: Markéta Šichtařová za Svobodné a Petr Štěpánek za Zelené. DO druhého kola tak postoupil Josef Svoboda s necelými 17 procent a jasný favorit druhého kola Jiří Drahoš. Kandidát koalice lidovců, ODS, STAN, Pirátú a TOP 09 získal v prvním kole přes 48 procent hlasů a jen o trošku mu tak uteklo vítězství hned v prvním kole. 

Z vyjádření kandidátů, kteří v prvním kole neuspěli stojí za zmínku Markéta Šichtařová. Ta na svých sociálních sítích sice poděkovala za podporu, nevyhnula se ale ani kritice výsledků. „V Praze 4 vyhrála stádnost, progresivismus, levice, konformita se systémem, Green Deal, politika fialové vlády, mlčenliví kývači. I tohle je tvář demokracie. Většina lidí si demokraticky zvolila, že preferují stádnost nad myšlením. Že preferují chudnutí nad prosperitou. Že preferují budoucí totalitní praktiky nad svobodou. Že preferují nesvéprávnou závislost na státu nad samostatností. Přeju jim, ať si užijí svou volbu. Doslovně. Protože dokud se ve své volbě nevymáchají a nezažijí úpadek, nepřijdou k rozumu.“ uvedla na x.com. 

Podobně kritický tón kandidátka použila i při podpoře Josrfa Svobody v druhém kole.

Hlasy ve čtyřech pražských volebních obvodech jsou sečteny. Volební účast se v hlavním městě pohybuje mezi 24,62 procent (Praha 2) a 32,48 procent (Praha 12). V jednom z obvodů se rozhodlo o vítězi již dnes, ostatní čeká příští týden druhé...

23. volební okrsek může očekávat těsné vysledky i ve druhém kole

V Praze 8 nebyla nouze o těsné výsledky. Hned čtyři kandidáti skončili pod hranicí 7 procent: David Kopecký za Sociální demokracii, Pavel Fischer (jiný Pavel Fischer než senátor Pavel Fischer, který v Praze 12 vyhrál hned v prvním kole) za stranu Mourek, Vítězslav Novák kandidující za SPD a Trikoloru a Miroslav Erbrt za Svobodné. Poslední jmenovaný jako jediný získal více než 5 procent hlasů. 

Čtvrtý skončil za TOP 09 Jan Korda a jen o pár desítek hlasů uteklo druhé kolo Lukáši Wagenknechtovi za Piráty. Rozdíl mezi ním a druhým Zdeňkem Kučerou (za ANO) byl pouhých 0,26 procent. „Neodcházím zhrzený, zjevně se to mělo v tuto chvíli stát. Z veřejného života určitě odcházet neplánuju. Teď si chci hlavně odpočinout, dohnat čas s rodinou a přáteli. A pak se pustíme znova do práce,“ uvedl na síti x.com. Pro koho hlasovat v druhém kole svým voličům ale neporadil.

Vítězkou ve volebním okrsku se tak stala Vladimíra Ludková kandidující za koalici lidovců, ODS a Patriotů, která získala lehce přes 25 procent hlasů. Zdeňka Kučeru a Vladimíru Ludkovou tak nakonec dělilo jen 552 hlasů. Lze tedy očekávat, že v Praze 8 rozhodne zejména volební účast v druhém kole a výsledku budou těsné.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Se svolením Senát PČR

Štítky volby, Senát ČR, Praha, druhé kolo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2024: Vítězové a poražení prvního kola senátních voleb v Praze. Jak bude vypadat druhé kolo?  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.