Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Úterý 17. září 2024  |  Svátek má Naděžda
Bez reklam

Pražské radnice dostanou příští rok od magistrátu 7,14 miliardy

Pražské radnice dostanou v příštím roce od magistrátu na svůj chod 7,14 miliardy Kč, což je meziročně o asi 0,47 miliardy více. Město má pro radnice také stovky milionů v rozpočtových rezervách, a to i na projekty s penězi z evropských fondů, nebo v rezervě na mimořádné účelové jednorázové dotace. Celkem by tak měly dostat asi 8,92 miliardy korun. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Finanční vztahy s radnicemi budou součástí rozpočtu Prahy na rok 2025, který město nyní připravuje a zastupitelé jej budou projednávat v prosinci.

„Městské části rozhodují o tom, na co je použijí. Toto jsou peníze, o kterých rozhoduje zastupitelstvo městské části, nikoliv my (magistrát). Městské části je mohou použít na provoz i investice, circa v únoru, březnu budeme rozdělovat obligátních 500 milionů ´individuálek´ na investice a, tak jako v poslední době každý rok, počítám, že v červnu budeme rozdělovat další peníze na rozšiřování kapacit ve školství," řekl radní Zdeněk Kovářík (ODS).

Z objemu peněz pro radnice ve výši 7,1 miliardy korun bylo městským částem přiděleno přes 6,66 miliardy podle skutečných finančních vztahů letošního roku a 473,897 milionu jako dorovnání podle počtu obyvatel městských částí k 1. lednu 2024.

Pro radnice má magistrát i další peníze v účelové investiční rezervě, a to ve výši 500 milionů korun. V rezervě na spolufinancování projektů placených z evropských fondů má potom 200 milionů korun a na mimořádné účelové jednorázové dotace má rezervu ve výši zhruba 1,08 miliardy.

Městské části dostanou peníze z celkového inkasa sdílených daní, kde jejich podíl tvoří 12 procent, což je výše zmíněných asi 8,92 miliardy korun. Pro rok 2025 je očekávaný příjem hlavního města 74,35 miliardy korun. Pro letošní rok město očekávalo v letošním rozpočtu inkaso sdílených daní ve výši asi 69,4 miliardy korun.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky správa, hospodářství, Praha, rozpočet, 2025, evropské fondy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pražské radnice dostanou příští rok od magistrátu 7,14 miliardy  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.