Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Pondělí 16. září 2024  |  Svátek má Ludmila
Bez reklam

SPD podle Pospíšila umístěním předvolebních plakátů na Václaváku obelhala Prahu. Vše jsme projednali, brání se Okamura

, aktualizováno 6. září 2024, 21:43

Umístění nutné techniky a parkování pro natáčení předvolebního klipu. Tak popsala společnost Praha Na Vlastní Oči účel jednodenního pronájmu prostoru na Václavském náměstí. Ve čtvrtek se tam objevily obří předvolební plachty SPD, kvůli kterým už na stranu podali i trestní oznámení. Podle náměstka pro kulturu Jiřího Pospíšila předseda strany Tomio Okamura obelhal magistrát i veřejnost, ten se brání, že vše bylo jasně řečeno při ústním projednání.

Zábor v dolní části Václavského náměstí měla společnost Praha Na Vlastní Oči, která sídlí v Libni, povolený ve čtvrtek 5. září od šesti ráno do jedenácti večer. Místo podle mapy záborů potřebovala pro techniku k natáčení předvolebního klipu.

„Odbor dopravy Prahy 1 obdržel danou žádost o vydání rozhodnutí o zvláštním užívání pozemních komunikací, a to 12.8. (na 5.9. od 6:00 do 23:00), k žádosti byla dne 19.8. přiložena již schválená nájemní smlouva za účelem umístění nutné techniky v souvislosti s natáčením předvolebního klipu do senátních a krajských voleb od hlavního města,“ sdělila redakci Pražské Drbny mluvčí první městské části Karolína Šnejdarová.

Ve smlouvě je jako účel nájmu zmíněno umístění nutní techniky a parkování, v souvislosti s natáčením předvolebního klipu do senátních a krajských voleb 2024. Za pronájem společnost zaplatila 20 500 korun.

Ve čtvrtek pak na místo postavili několikametrové konstrukce s předvolebními plakáty SPD, které už dříve vyvolaly odmítavé reakce. Na jednom z nich je umělou inteligencí vyobrazen zakrvavený muž černé pleti s nožem a textem „Nedostatky ve zdravotnictví nevyřeší 'chirurgové' z dovozu" a „Stop Migračnímu paktu EU". Právě kvůli tomuto plakátu podal předseda TOP 09 v Praze a náměstek primátora pro kulturu Jiří Pospíšil na hnutí SPD trestní oznámení.

SPD čelí dalšímu trestnímu oznámení kvůli volebním plakátům

Organizace Romea, středočeský krajský koordinátor pro menšiny Cyril Koky a další podali trestní oznámení na hnutí SPD, jeho předsedu Tomia Okamuru, strany Trikolora a PRO a jejich marketéry kvůli předvolebnímu plakátu s romskými chlapci. Podle...

„Způsob vedení kampaně Tomia Okamury není jen rasistický, ale i podvodný! Ve chvíli, kdy jeho reklamu s motivem zakrváceného muže tmavé pleti, na kterou už bylo podáno několik trestních oznámení, odmítly vyvěsit i billboardové společnosti, rozhodl se, že veřejnost a Prahu podvede,“ napsal dnes Pospíšil na síti X.

„Na jméno cizí obchodní společnosti si pronajal veřejné prostranství za účelem, cituji: „umístění nutné techniky a parkování.” Obelhal nejenom odbory magistrátu, ale i celou veřejnost a Prahu. Předseda parlamentní strany Tomio Okamura není jen proruský a xenofobní troll, je také podvodník a velkým nebezpečím pro naši zemi a pro naše hodnoty. Podvodem se volby nevyhrávaji. Možná tak v Rusku,“ dodal Pospíšil.

„Hnutí SPD se důrazně ohrazuje proti pomluvám, že by při včerejším natáčení předvolebního klipu na Václavském náměstí v Praze postupovalo jakkoliv netransparentně, jak nás lživě napadl europoslanec Jiří Pospíšil ze skomírající TOP09,“ napsal dnes večer na síti X Okamura. Zveřejnil i povolení od Prahy 1 a smlouvu s magistrátem, jeho jméno ani název strany na dokumentech ale nefiguruje.

Policie zahájila trestní řízení kvůli plakátu SPD. Okamura chce v kampani pokračovat

Pražská policie zahájila úkony trestního řízení kvůli kontroverznímu volebnímu plakátu hnutí SPD, a to pro možné podněcování k nenávisti vůči skupině osob. Volební kampaní SPD se bude zabývat i Ústavní soud. Iniciátorka soudního přezkumu věci,...

„Při ústním projednání bylo jasně řečeno, že se jedná o volební klip SPD. Součástí smlouvy je i situační plánek, kde je vše zakresleno. Je tedy ze strany politiků vládní koalice nanejvýš trapné a zoufalé nyní obviňovat SPD z čekoholiv nekalého,“ pokračoval Okamura.

Jak vysvětlila Šnejdarová, daný úředník nemělmožnost zábor nepovolit, splněny byly všechny zákonné požadavky včetně platné nájemní smlouvy vydané vlastníkem pozemku, tedy hlavním městem.

„Na hlavním městě smlouvu pro tyto lokality a účel vydává odbor HOM a to po projednání Komisí Rady pro koordinaci neinvestičních aktivit ve veřejných prostranstvích na území Pražské památkové rezervace,“ uvedla Šnejdarová.

Okamurovu kampaň kritizovali i ostatní politici. „Tomio Okamura nemá lidem co nabídnout. Proto šíří strach a ještě svou nechutnou kampaní, kterou vidí tisíce turistů, dělá špatnou pověst naší země ve světě. Pravdou přitom je, že první odsouzený terorista v ČR byl sympatizant SPD Jaromír Balda," napsala na síti X předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová.

„Šíříte strach jen proto, abyste se ještě udrželi u moci a na příspěvcích od státu ještě nějaký ten milion získali. Pro lidi jste ale neudělali nic a troufám si tvrdit, že ani neuděláte. Jen je strašíte a ničíte jim tak život," reagoval na síti X na poslance Radima Fialu (SPD) europoslanec Jan Farský (STAN).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Se svolením Jiřího Pospíšila

Štítky SPD, kampaň, Okamura, Pospíšil, natáčení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SPD podle Pospíšila umístěním předvolebních plakátů na Václaváku obelhala Prahu. Vše jsme projednali, brání se Okamura  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.