Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Bývalý americký prezident Clinton se dnes zúčastnil akce v Redutě, potkal se s Petrem Pavlem

Bývalý americký prezident Bill Clinton, který do Prahy dorazil v sobotu večer, se dnes navečer zúčastnil neformální společenské akce v jazzovém klubu Reduta. Na akci dorazil i český prezident Petr Pavel s manželkou, bývalá první dáma Dagmar Havlová, předsedkyně Sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) či ministři zahraničí a vnitra Jan Lipavský (Piráti) a Vít Rakušan (STAN).

Clinton si v Redutě připomněl svou druhou návštěvu Česka, která se odehrála v lednu roku 1994. Tehdy si mimo jiné v doprovodu svého hostitele a tehdejšího prezidenta Václava Havla prohlédl Karlův most. Večer pak strávili v jazzovému klubu Reduta při neformálním setkání českých hudebníků a Clinton si tam zahrál i na zbrusu nový saxofon, který mu Havel věnoval.

Také tentokrát se podle fotek ze sociálních sítí Clinton prošel po Karlově mostě, uvedla CNN Prima News. Do Reduty přišel kolem 17:30 a zdržel se tam asi hodinu a půl. Česká televize uvedla, že Clinton na setkání s českými politiky a dalšími osobnostmi vzpomínal na večer z ledna 1994. Řekl, že to pro něj bylo nesmírně emocionální období, protože mu pět dní předtím zemřela matka. Tehdejší schůzku s Havlem označil za nesmírně důležitou z hlediska bezpečnosti nejen ČR, ale i USA. Vyzvedl současnou roli ČR při spojenectví a shánění dělostřeleckých granátů pro Ukrajinu, která už dva roky čelí ruské agresi.

„Před 30 lety sem přijel jako ikona světové politiky a leckoho překvapil bezprostředností, když v Redutě zahrál na saxofon. Přímé srovnání nemám, já byl tehdy student gymplu, ale bezprostřednost tomuhle pánovi zůstala. A inspirativní skromnost. Bill Clinton ale nevzpomínal jen na minulost a na Havla. S velkou úctou mluvil i o naší aktuální pomoci Ukrajině," napsal Vít Rakušan na síti X.

Podle ČT byl večer velmi neformální. Kromě současných politiků pozvánku podle televizí dostali také například bývalý premiér Mirek Topolánek, režisér Václav Marhoul či bývalý spolupracovníci Václava Havla, bývalý diplomat Michael Žantovský, poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar či europoslanec Alexandr Vondra (ODS).

Clinton se v úterý zúčastní konference Naše bezpečnost není samozřejmost na Pražském hradě, která připomene 25 let od vstupu Česka do NATO. Clinton, který byl prezidentem USA mezi roky 1993 a 2001, do Prahy přijel na pozvání českého prezidenta Petra Pavla. Konferenci pořádá spolek Jagello 2000, ve Španělském sále na ní kromě Clintona promluví nejvyšší čeští ústavní činitelé nebo bývalý generální tajemník NATO George Robertson. Organizátoři konference upozornili na to, že na začátku svého prvního funkčního období Clinton poprvé v dějinách nastínil vizi Evropy bez konfliktů, nerozdělené a demokratické.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Twitter Velvyslanectví USA v Praze, Twitter Víta Rakušana, Twitter Markéty Pekarové Adamové

Štítky Clinton, Reduta, návštěva, Pavel, Rakušan, Pekarová Adamová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bývalý americký prezident Clinton se dnes zúčastnil akce v Redutě, potkal se s Petrem Pavlem  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.