Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Dozimetr podle Pirátů hrozí i v Pražské plynárenské. Kandidáta Spolu proto do dozorčí rady nepodpořili

Novým členem dozorčí rady Pražské plynárenské se zatím někdejší manažer společnosti ČEZ a bývalý pražský zastupitel za ODS Vladimír Schmalz nestane. Projednání návrhu na jmenování někdejšího člena občanských demokratů do statutárního orgánu plynárny přerušili pražští radní. Schmalz měl figurovat v minulosti například v kauze výstavby u koupaliště Džbán v Praze 6.

O jmenování, či nejmenování Schmalze se včera pražští radní dohadovali více než hodinu. Bývalého člena ODS a manažera ČEZ prosazovala do dozorčí rady koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL). Proti se postavili Piráti, kterým nominace vadí, neboť by podle nich mohla poškodit reputaci firmy. Radní nakonec rozhodnutí o případném jmenování přerušili a rozhodnutí tak zatím nepadlo.

Zastupitelský klub Pirátů včera odpoledne vyzval ke stažení Schmalzovy nominace. Podle nich je nevhodným adeptem. „A to už jen z důvodu, že zatajil některé společnosti, ve kterých podniká, když dokládal potřebné dokumenty. Má za sebou velmi problematickou pracovní minulost ve státní firmě ČEZ, kdy byl osobně zodpovědný za investice státní firmy na Balkáně. Později se ČEZ těchto majetků se značnými ztrátami zbavoval. Policie dokonce pana Schmalze vyslýchala v souvislosti s podezřelou transakcí sedmi milionů eur na soukromý účet kosovského lobbisty. V době těchto balkánských transakcí byl Vladimír Schmalz ředitelem útvaru fúzí a akvizic společnosti ČEZ," uvedla náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti). Chyby měla nominace i formální, dodala Komrsková.

Schmalz kromě energetické firmy působil v minulosti rovněž v pražském zastupitelstvu, kde se zabýval mimo jiné územním plánováním. V médiích se objevila rovněž kauza, kdy měl stavět ve Špindlerově Mlýně dům bez stavebního povolení. V hlavním městě byl členem ODS v Praze 4 v době, kdy před více než deseti lety nechala tehdejší pražská ODS toto oblastní sdružení kvůli problémům zrušit a založila jej znovu.

„Z našeho pohledu přetrvávají pochybnosti, zda bude hájit zájmy Pražanů a hlavního města. A to nejen s ohledem na jeho střet zájmů v oblasti jeho soukromého podnikání v energetice. Rozumíme tomu, že on osobně může být přesvědčený o svých zkušenostech z businessu, ale my jsme zase přesvědčeni, že s ohledem na jeho různá angažmá by neměl být připuštěn k nakládání s veřejnými penězi. Neradi bychom se po kauze Dozimetr dočkali například kauzy Plynoměr,” uvedl v tiskové zprávě místopředseda klubu Pirátů a předseda výboru pro infrastrukturu Viktor Mahrik.

Pražská plynárenská dlouhodobě patří mezi největší tuzemské dodavatele energií, plynem a elektřinou zásobuje asi 425.000 odběrných míst. V loňském roce zaznamenala zisk po zdanění 639,8 milionu korun, meziročně si tak polepšila téměř o 19 procent. Ještě výrazněji stouply tržby společnosti, a to z předloňských 17,1 miliardy korun na loňských 32,5 miliardy korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pražská plynárenská

Štítky plyn, Pražská plynárenská, dozorčí rada, Piráti, Schmalz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dozimetr podle Pirátů hrozí i v Pražské plynárenské. Kandidáta Spolu proto do dozorčí rady nepodpořili  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.