Počasí dnes23 °C, zítra23 °C
Pondělí 13. května 2024  |  Svátek má Servác
Bez reklam

Praze se nelíbí dvoumilionová pokuta od ÚOHS za protihazardní vyhlášku, podá správní žalobu

Hlavní město se bude soudně bránit proti pokutě, kterou mu uložil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Týká se protihazardní vyhlášky, která platila šest let do roku 2018, a hazardní hry zakazovala na konkrétních adresách. Úřad dal městu pokutu 2,6 milionu. Částku Praha zaplatit musí do konce července, pokud uspěje se správní žalobou, peníze dostane zpět.

„Chceme uhájit právo městských částí určit si, že na jejich území nebude hazard povolen vůbec"

Na podání žaloby se včera shodli přažští radní. „Chceme uhájit právo městských částí určit si, že na jejich území nebude hazard povolen vůbec. Praha v oblasti hazardu ctí princip subsidiarity, který ÚOHS zpochybňuje,“ uvedl v tiskové zprávě radní pro majetek, legislativu a transparentnost Adam Zábranský (Piráti).

Ve vyhlášce, za kterou Praha dostala pokutu, byla určena konkrétní místa na území Prahy, kde může být provozován hazard. Tento přístup jsme v minulém volebním období přehodnotili a dnes je na území Prahy povolena živá hra, kromě území městských částí, které zvolily přístup „nulové tolerance“ hazardu,” dodal Zábranský. Správní žalobu podá město ke Krajskému soudu v Brně.

Pokutu dostala Praha v říjnu minulého roku. Proti rozhodnutí podala rozklad, ten byl ale zamítnut a částku bude muset město zaplatit.

„Myslíme si, že máme šanci u soudu uspět"

„Hlavní město se dopustilo porušení § 19a odst. 1 zákona, který orgánům veřejné moci zapovídá zvýhodňovat některé soutěžitele. Ve své regulaci loterií, sázkových a hazardních her Praha v období od 1. 12. 2012 do 20. 12. 2018 vymezovala konkrétní adresní místa pro provozování těchto her, aniž by tato místa byla vybrána na základě objektivních, nediskriminačních a předem známých kritérií. Uvedeným jednáním hlavního města Prahy došlo k narušení hospodářské soutěže,“ vysvětlil již dříve ÚOHS v tiskové zprávě.

„Úřad nám říká, že si nemůžeme jako obec ta pravidla stanovovat úplně sami dle katastrálních hranic městských části. Z mého pohledu jde o naprosto zásadní otázku, která souvisí s ústavně garantovaným právem občanů na samosprávu,“ komentoval na tiskové konferenci náměstek primátora pro dopravu Zdeněk Hřib (Piráti).

Finance na zaplacení pokuty získá město z příjmů z hazardu. „Tuto, již několikátou pokutu uhradit musíme, i když se pokusíme odvoláním dosáhnout zrušení. Necelé tři miliony pokuty bohužel sníží částku k rozdělení výnosů z hazardu,“ uvedl Zdeněk Kovářík (ODS), radní pro oblast financí, rozpočtu, fondů a podpory podnikání.

„Myslíme si, že máme šanci u soudu uspět, a to i kvůli rozhodovací praxi Ústavního soudu ČR a Ministerstva vnitra ČR, která je odlišná od ÚOHS,” dodal Zábranský.


 

Ohodnoť článek

Štítky ÚOHS, žaloba, pokuta, hazard, vyhláška, městské části

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Praze se nelíbí dvoumilionová pokuta od ÚOHS za protihazardní vyhlášku, podá správní žalobu  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.