Počasí dnes20 °C, zítra24 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

VIDEO: Ukrajinský prezident Zelenskyj dorazil do Prahy na jednání s českými lídry

, aktualizováno 6. července 2023, 23:26

Na první návštěvu České republiky od začátku loňské vojenské invaze Ruska na Ukrajinu dorazil dnes ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Do Prahy ho večer dopravil český vládní speciál z předchozí návštěvy v Bulharsku. Před 20:30 přivítal Zelenského na Pražském hradě prezident Petr Pavel. Ukrajinský prezident má při dvoudenní návštěvě v Česku na programu ještě jednání s premiérem Petrem Fialou (ODS) a šéfy Senátu Milošem Vystrčilem (ODS) a Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou (TOP 09). Návštěvu provázejí mimořádná bezpečnostní opatření.

Zelenského do Prahy dopravilo vládní letadlo v doprovodu dvou gripenů. Zelenskyj na twitteru uvedl, že v Česku bude jednat o obraně, blížícím se summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu, evropské a euroatlantické integraci Ukrajiny, situaci u Záporožské jaderné elektrárny nebo rekonstrukci napadené země.

Areál Pražského hradu včetně zahrad a návštěvnických objektů se dnes kvůli návštěvě zhruba od 15:00 uzavřel pro veřejnost. Novináři museli projít důkladnou bezpečnostní kontrolou. Hrad se opět otevře v pátek. Na Hradčanském náměstí příjezd Zelenského v tradičním zeleném triku sledovaly za zátarasy desítky lidí, kteří rozvinuli transparent „Ukrajinu v NATO" a drželi ukrajinské a české vlajky.

Policie na twitteru uvedla, že zajištění bezpečnosti Zelenského v Praze je jedním z největších opatření, na kterém se kdy podílela. Do mimořádných bezpečnostních opatření jsou zapojeni policisté z více než desítky útvarů. „V tuto chvíli nemáme žádné informace o jakémkoliv potenciálním narušení," uvedli policisté.

Prezident Petr Pavel jednal se Zelenským v Praze o aktuální situaci na frontě, vývoji v Bělorusku, summitu Severoatlantické aliance (NATO) ve Vilniusu a zapojení České republiky do poválečné obnovy Ukrajiny.

Pavel na twitteru uvedl, že na Hrad přicestoval muž, který svým odhodláním a statečností inspiruje celý svět. „Za Českou republiku ho dnes mohu znovu osobně ujistit, že v boji za svobodu a suverenitu není sám a nikdy nebude," napsal Pavel.

Po schůzce s prezidentem Petrem Pavlem na Pražském hradě označil Zelenskyj za ideální to, aby Ukrajina dostala pozvánku do NATO. Podle Pavla by měla vyjednávání o vstupu začít hned po konci konfliktu. Návštěvu Zelenského v Česku doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření, v pátek bude pokračovat jednáním s dalšími vrcholnými politiky včetně premiéra Petra Fialy.

Zelenskyj na Hradě uvedl, že česká pomoc je znát v mnoha ohledech, ocenil i přijetí ukrajinských uprchlíků. Varoval současně před následky ruské propagandy, která má podle něj vliv i v Česku. Za ideální výstup blížícího se summitu Severoatlantické aliance ve Vilniusu označil pozvánku Ukrajiny do NATO. Připustil však, že sjednocení všech členů aliance bude složité. Je podle něj ale správný okamžik ukázat jednotu.

Podle Pavla nynější ukrajinská protiofenziva ukazuje, že Rusko není zdaleka tak silné, jak se snažilo všechny přesvědčit. „Je obdivuhodné, s jakým nasazením, s jakou vůlí se Ukrajina brání zpočátku obrovské přesile," řekl k ruské vojenské invazi, která začala loni v únoru. Podle Pavla je v zájmu ČR, aby Ukrajina v okamžiku, kdy válka skončí, zahájila jednání o přístupu do NATO.

Zelenskyj řekl, že nynější ukrajinská protiofenziva není rychlá, ale že vojáci postupují kupředu, zatímco Rusové ustupují.

Česko přispělo za dobu trvání invaze celkovou hodnotou 45 miliard korun na boj proti ruské agresi, řekl Pavel. Na summitu NATO se podle něj bude mluvit i o střednědobém plánu, který na pět let zafixuje podporu Ukrajiny. „Bude vyjádřena i finančními prostředky ve výši 500 milionů eur (zhruba 12 miliard korun). ČR do této podpory je připravena přispět pět milionů eur (120 milionů korun)," řekl Pavel.

Do Česka Zelenskyj zamířil z Bulharska, kde se sešel se svým protějškem Rumenem Radevem a premiérem Nikolajem Denkovem. Po jednání informoval, že se Ukrajina a Bulharsko dohodly na aktivnější spolupráci v obraně. „Jednali jsme o vojenské pomoci, kterou Bulharsko poskytuje naší zemi. Počítáme s pokračováním spolupráce, která už zachránila mnoho životů," řekl Zelenskyj. Bulharsko také vyzval, aby se podílelo na obnově jeho země.

V pátek má Zelenskyj v plánu mimo jiné návštěvu Istanbulu, kde bude jednat s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem. Podle tureckých médií by měli politici hovořit o válce na Ukrajině či o budoucnosti dohody o přepravě ukrajinských zemědělských produktů přes Černé moře, kterou Turecko pomohlo dojednat.

Hodnocení článku je 28 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Kancelář prezidenta republiky, Twitter Petra Pavla, Václav Smolka, Tomáš Pojar

Štítky Ukrajina, prezident, diplomacie, Zelenskyj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Česko se zase kvůli Ukrajině zadluží, a vláda bude řvát jak za to může Bejval vláda Babiše.

Pátek, 7. července 2023, 10:26Odpovědět

VIDEO: Ukrajinský prezident Zelenskyj dorazil do Prahy na jednání s českými lídry  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.