Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Praha odmítla dofinancování Otíkovy lávky v Praze 11

Pražský magistrát odmítl poskytnout dalších 11 milionů korun na opravu takzvané Otíkovy lávky v Praze 11, jejíž rekonstrukce se prodražila kvůli špatnému stavu. Důvodem je to, že hlavní město radnici v minulosti poskytla zhruba 26 milionů korun na výstavbu jiné lávky, která se v blízké době stavět nemá. Podle názoru části zastupitelů tak může městská část na opravu Otíkovy lávky použít tyto peníze.

Podle radního pro finance Zdeňka Kováříka (ODS), který návrh zastupitelstvu předložil, je lávka rozestavěna a radnice není schopna opravu dodělat. Radní pro dopravu jedenácté městské části Libor Vrkoč (Hnutí pro Prahu 11- HPP11) na zastupitelstvu řekl, že lávka je v horším stavu, než se předpokládalo a došlo například ke korozi výztuží a beton byl silně degradován, musely se tak nacenit další práce a částka vzrostla. Oprava lávky má nyní stát asi 41 milionů korun.

Část zastupitelů bylo však proti dofinancování. Například podle zastupitele Martina Sedeke (ODS) Praha 11 má zhruba 26 milionů připravených na financování jiné lávky, jejíž výstavba se v blízké době nemá uskutečnit. „Navrhuji vzít žádaných 11 milionů z těch 26 milionů a financovat to z toho, a pak, až se bude znát cena té další lávky, tak zažádejte o její dofinancování," řekl Sedeke. Na to stejné poukázal i Jakub Lepš (TOP 09).

„Tady není spor o tom, jestli je nebo není lávka v dezolátním stavu, ale o tom, že to není fér, když městská část má možnost to financovat a přijde s nataženou rukou k hlavnímu městu," řekl pak Sedeke. Návrh nepodpořila ani primátorova náměstkyně Alexandra Udženija (ODS), která přitom hlasovala pro schválení na jednání rady města, kde se materiál projednával. „Hlasovala jsem na radě s dobrými úmysly pro ten tisk, a teď zjišťuji, že městská část ty peníze má. Teď se proto při hlasování zdržím, protože jsem byla uvedena v omyl," vysvětlila Udženija.

„Faktem je, že Praha 11 ty finance má. Nelíbí se mi, aby roky jen tak ležely peníze na projekty, které se nerealizují," dodal i opoziční zastupitel Ondřej Prokop (ANO).

Oprava lávky, která přezdívku získala po postavě Otíka z filmu Vesničko má středisková, měla původně trvat do září, kvůli špatnému stavu vnitřní konstrukce se ale prodražila a prodloužila, termín dokončení nyní není známý.

Hodnocení článku je 44 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Piráti Praha 11

Štítky Zastupitelstvo hlavního města, Otíkova lávka, oprava, peníze, Praha 11

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mirek Sekera

Žádné lávky jsou drahé,lepší je udělat každých 150 metrů přechody to je levnější a bezpečnější. Začneme dělat přechody na dálnicích i rychlostních silnicích l. Vše pro chodce a jejich bezpečnost.

Sobota, 24. června 2023, 10:41Odpovědět

Michal Ficus

Když vidím ten fofr okolo celý stavby, ani se nedivím, že se to sakra prodražuje. Jezdím okolo denně, a práce jim jde jak psovi pastva. Měli to zbourat a postavit to ocelový nový. Bylo by to hned a zevlouni by stáli opřený o lopaty jinde...

Pátek, 23. června 2023, 17:35Odpovědět

Praha odmítla dofinancování Otíkovy lávky v Praze 11  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.