Počasí dnes9 °C, zítra11 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO, VIDEO: Lidovci si zvolili nového předsedu. Výborného v čele nahradí Jurečka

, aktualizováno 26. ledna 2020, 9:28

Lidovci si po deseti měsících zvolili nového předsedu. Na mimořádném sobotním sjezdu v pražském Ambassadoru jím byl zvolen Marian Jurečka. Ten ve vedení strany nahradil Marka Výborného, který pozici opustil na vlastní žádost z rodinných důvodů. V předsednické volbě měl Jurečka dva protikandidáty. Při odpolední volbě se první místopředsedkyní strany stala opět Šárka Jelínková.

"Naším úkolem je vystoupit z davu opozice. Jedině pak si nás lidé všimnou a budou náš volit," řekl dnes Marian Jurečka. Zároveň požádal, aby KDU-ČSL byla populární, nikoliv populistickou stranou. "Nabídněme lidem dobrá a chytrá řešení, která usnadní život, nabídněme lepší budoucnost. Osud KDU-ČSL mi není lhostejný, jsem srdcař," dodal.

Mimořádný sjezd KDU-ČSL

Sobota, 25. ledna 2020, 19:37

Mimořádný sjezd KDU-ČSL
Mimořádný sjezd KDU-ČSL

Na předsednický post delegáti navrhli dohromady šest kandidátů. Europoslanec Tomáš Zdechovský se však nominace vzdal, podobně jako poslanec Jiří Mihola a dosavadní místopředseda strany Štěpán Matek. Delegáti se tak v sobotu dopoledne rozhodovali mezi předsedou lidoveckých poslanců a stranickým místopředsedou Janem Bartoškem, poslancem a bývalým ministrem zemědělství Marianem Jurečkou a Janem Horníčkem z královéhradecké stranické organizace.

Marian Jurečka při tajném hlasování dostal 205 ze 357 platných hlasů. Jan Bartošek získal podporu 142 delegátů, Horníček deseti. Jako první místopředsedkyně byla opět zvolena Šárka Jelínková, která neměla vyzyvatele. Všichni řadoví místopředsedové byli zvoleni v prvním kole. Jan Bartošek obdržel 275 hlasů. Petr Hladík 241. Třetím zvoleným je Tomáš Zdechovský s 238 hlasy. Posledním místopředsedou se stal Ondřej Benešík s 212 hlasy.

Opoziční strany kvitují zvolení Jurečky. Je toho dost, co máme společné, říká předsedkyně TOP 09

Zvolení Mariana Jurečky předsedou KDU-ČSL opoziční politické stran kvitují. Krátce po jeho zvolení mu popřáli jejich předsedové k úspěchu. Většina z nich mluví o možné spolupráci stran. To Jurečka nepotvrdil ani nevyloučil.

Už před samotnou volbou byl jasný názorový rozpor Jurečky a Bartoška na možnou spolupráci s ANO nebo Andrejem Babišem. Případnou koaliční spolupráci s ANO Jurečka nevyloučil a dlouhodobě stojí za vyjednáváním se všemi stranami vyjma SPD a komunistů. Naopak Bartošek při svém dnešním projevu potvrdil, že by odmítl vstoupit do koalice se stranou, pokud by byl některý její člen trestně stíhán nebo neměl čisté lustrační osvědčení.

Táta je víc než rodina

S předsednickou pozicí se rozloučil Marek Výborný, který ve svém proslovu poděkoval manželce a celé rodině. „Táta je více než předseda a rodina je víc než politika. Není to jen klišé. Proto jsem musel požádat o volbu nového předsedy. Opět se ukázalo, že lidovci, jako správná rodina, se umí semknout a vzájemně podržet,“ shrnul Marek Výborný a zároveň vyburcoval k větší aktivitě: „Musíme jít mezi lidi, na náměstí, do ulic, do škol, do firem. Jedině tak dokážeme přesvědčit naše potenciální voliče.“

Výborný zároveň zkritizoval nadměrnou byrokracii a složitost sociálního systém. „Jsme země, kde se v sociálním systému neorientuje ani sama ministryně. Pozorně vnímejme hlas společnosti. Lidé mají po krk koblih. Lidé chtějí vidět světlo na konci tunelu, vnímat naději,“ řekl ve svém proslovu, po kterém sklidil potlesk ve stoje od celého sálu.

Pithart vyzval k porážce Babiše

Sobotní mimořádný sjezd zahájilo téměř 400 delegátů minutou ticha, kterou uctili památku všech zemřelých členů KDU-ČSL, Markéty Výborné a Jaroslava Kubery. Bouřlivým potleskem poté celý sál přivítal hosta Petra Pitharta. Ten zdůraznil, že je zapotřebí společně s ostatními demokratickými stranami porazit ve volbách „podnikatele ve střetu zájmu“.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vít Hassan

Štítky ČR, KDU-ČSL, Výborný, sjezd, Jurečka, Marian Jurečka, Marek Výborný, volby, Šárka Jelínková, Jan Bartošek, Tomáš Zdechovský, rodina, Andrej Babiš, Petr Pithart

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: Lidovci si zvolili nového předsedu. Výborného v čele nahradí Jurečka  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.