Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Primátor Hřib vyzval ředitele dopravního podniku k rezignaci. Ten odmítl

Dosluhující pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) v úterý vyzval generálního ředitele dopravního podniku Petra Witowského, aby odstoupil z pozice předsedy představenstva a ředitele pražského dopravního podniku. Důvodem je nákup informačních obrazovek, podle primátora předražených. Hřib to oznámil v tiskové zprávě. Primátor Witowského odvolat nemůže, spadá to do pravomoci dozorčí rady. Vlastníkem dopravního podniku je Praha a jeho valnou hromadou je pak rada hlavního města. Witowski výzvu k rezignaci odmítl, bez podrobných znalostí věcí by nikdo zodpovědný neměl vytvářet unáhlené závěry a účelové kauzy, uvedl.

Postup dopravního podniku je nehospodárný

Jedna obrazovka vyšla podnik podle Hřiba přibližně na 290 tisíc korun. Ropid, městská organizace plánující pražskou MHD, za podobné obrazovky platil 150 tisíc korun za kus i s úpravou softwaru. Dopravní podnik nyní nakoupil celkem 38 obrazovek, uvedl Hřib.

„O tomto problému jsem už dříve mluvil s ředitelem Petrem Witowským i já osobně a jasně jsem mu řekl, že existuje levnější řešení, kterého by DPP měl využít. To připravila městská společnost Operátor ICT v mé gesci a je postavené na otevřených datech. Využívá ho ostatně i městská organizace Ropid v těch výrazně levnějších obrazovkách," napsal Zdeněk Hřib. Postup podniku je podle primátora nehospodárný.

Šéf dopravního podniku výzvu k rezignaci odmítl

Podle Witowského jsou informační panely, které nakoupil dopravní podnik, diametrálně odlišné svým technickým provedením, a tedy i koncovou cenou, kterou nelze porovnávat s monitory Ropidu. „Zásadně odmítám mediální výzvy politiků k mojí rezignaci," napsal Petr Witowski.

Hřib rovněž uvedl, že zakázku řešil i někdejší člen dozorčí rady Ivo Vašíček (Piráti), který ohlásil, že pokud DPP obrazovky nakoupí, podá trestní oznámení. „V lednu 2021 navíc dozorčí rada DPP jednoznačně doporučila představenstvu DPP tuto smlouvu nepodepsat," dodal Hřib.

Původně bankéř Witowski se stal generálním ředitelem pražského dopravního podniku v polovině prosince 2018, kdy nahradil tehdejšího šéfa Martina Gillara. Dopravní podnik je největší městskou firmou a zaměstnává téměř 11 tisíc lidí. Od města dostává na provoz ročně přes 15 miliard korun.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Honza Faltus

Štítky MHD, primátor, výzva, Hřib, Dopravní podnik hlavního města Prahy, Praha, Dopravní podnik hl. m. Prahy, Zdeněk Hřib, Petr Witowski, dozorčí rada, Česká pirátská strana, Ivo Vašíček, Martin Gillar, Operátor ICT

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Primátor Hřib vyzval ředitele dopravního podniku k rezignaci. Ten odmítl  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.