Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Většina z pražských radnic má nové vedení, někde se však stále jedná

Většina z 22 velkých pražských radnic již má po zářijových komunálních volbách nové vedení. Ustavující zasedání zbývá uspořádat ještě na osmi z nich, jednání se uskuteční v příštím týdnu. Termín zasedání ani podoba koalice není dosud známá v Praze 11, naopak první radnicí s novým vedením byla Praha 2. Koalice není dosud domluvená ani na magistrátu. Datum ustavujících jednání na řadě radnic přitom ovlivnily stížnosti na volby. Městský soud v Praze však postupně všechny zamítl. Rekordmanem je starosta Kbel Pavel Žďárský (SNK Kbely náš domov), který se jím poprvé stal již v roce 1997. Volby se konaly v druhé polovině září.

Rekordmanem je Pavel Žďárský, starosta Kbel

Jako první se po volbách v metropoli stala starostkou Alexandra Udženija (ODS) v Praze 2, kterou zastupitelé zvolili již 17. října. O dva dny později se pak stal starostou pošesté za sebou David Vodrážka (ODS) v Praze 13 a zastupitelé Prahy 12 zvolili starostou Vojtěcha Kose (ODS). Zatím posledním zvoleným starostou byl ve středu 2. listopadu Ondřej Gros (ODS) v Praze 8.

Na čtyřech radnicích má vítěz voleb nadpoloviční většinu. Vůbec nejvíce hlasů získal Žďárský v Praze 19, kdy jeho uskupení SNK Kbely náš domov dosáhlo na více než 63 procent hlasů. Nadpoloviční většinu má také starosta Prahy 16 Karel Hanzlík (ODS), v Praze 21 uspěla kandidátka ODS a TOP 09-Společně pro Újezd starosty Milana Samce (ODS) s 56,75 procenta hlasů a většinu má podruhé za sebou Praha 7 Sobě starosty Jana Čižinského (Praha 7 Sobě). V Praze 7 je ustavující jednání plánováno na 7. listopadu.

Kecy jsou na nic, říká nejdéle sloužící pražský starosta. Ve funkci je čtvrt století

Zatímco v mnohých pražských městských částech i šest týdnů po volbách není jasné, kdo je povede, Praha 19 už má vybráno dlouho. Starostou znovu zvolili Pavla Žďárského (SNK Kbely náš domov), který je ve funkci už 25 let. Volby jeho strana vyhrála...

Na některých radnicích stále není jasno

V příštím týdnu se bude konat ustavující jednání zastupitelů rovněž v Praze 1, 3, 4, 5, 10, 11 a 15. Na většině z nich je již domluveno složení koalice. Jednání zatím váznou v Praze 11 a koaliční smlouvu žádné z politických subjektů nepodepsaly také v patnácté městské části a v Praze 3, kde právě proto již zahájené ustavující zasedání v říjnu zastupitelé přerušili do 8. listopadu.

Bez vládnoucí koalice je v současné době rovněž magistrát. Ustavující jednání bylo stanoveno na čtvrtek 3. listopadu, avšak bylo přerušeno do 24. listopadu. Důvodem je právě to, že se strany zatím nedohodly na nové koalici. Zastupitelé tak pouze složili slib zastupitelů, zvolili členy a předsedy tří ze zákona povinných magistrátních výborů a projednali několik neodkladných dokumentů.

Městskému soudu v Praze dorazilo celkem 23 stížností na volby na pražský magistrát a radnice městských částí. Nejvíce stížností mířilo na volby na magistrát, a to šest, a stížnosti se týkaly také voleb na 11 radnic. Soud je postupně všechny zamítl. Stížnosti měly vliv na termín konání zastupitelstev, neboť dosluhující starostové jej mohli svolat teprve po jejich vypořádání soudem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jakub Horňák

Štítky volby, politika, vedení, Praha, radnice, ODS, koalice, Městský soud v Praze, Kbely, Alexandra Udženija, David Vodrážka, Ondřej Gros

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Libor Šprysl

V Praze 15 je minimálně jedna koaliční smlouva podepsaná.

Pondělí, 7. listopadu 2022, 07:28Odpovědět

Většina z pražských radnic má nové vedení, někde se však stále jedná  |  Politika  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.