Počasí dnes24 °C, zítra23 °C
Středa 1. května 2024  |  Svátek má Svátek práce
Bez reklam

Nafukovací Lennonova zeď se podívá do světa. Přemalují ji umělci z EU a Ukrajiny

Lennonovu zeď na Velkopřevorském náměstí na Malé Straně přemaluje 7. září během jediného dne 29 umělců ze zemí Evropské unie, Norska a Ukrajiny. Akce proběhne v rámci mezinárodního kulturního projektu Zeď svobody a energie, který je součástí českého předsednictví v Radě EU. Dílo o rozměrech 35 krát 5 metrů se o měsíc později představí v několika městech Evropské unie.

Zeď pomaluje 29 umělců

Lennonova zeď na pražské Kampě je celosvětovým symbolem míru a svobody. Ve středu 7. září jí dá novou podobu 29 umělců z Evropské unie, Norska a Ukrajiny. Projekt vznikl podle motta Evropské unie „Jednotná v rozmanitosti“, a tak budou umělci malovat na téma svobody a energie.

Společná malba vznikne během jediného dne. Umělci musejí do Prahy dorazit už během úterý, protože ve středu 7. září se začne tvořit v devět hodin ráno a hotovo by mělo být v půl sedmé večer, kdy se uskuteční vernisáž nové podoby Lennonovy zdi.

Autorem a kurátorem projektu Zeď svobody a energie je výtvarník Pavel Šťastný, který je veřejnosti známá jako autor loga Občanského fóra a o novou podobou Lennonovy zdi se postaral už dvakrát.

„Vážím si nejen důvěry Řádu Maltézských rytířů, kteří Lennonovu zeď vlastní a naší dlouhodobé spolupráce, ale také toho, že byl projekt zařazen do vládních kulturních projektů CZ PRES,“ uvedl v tiskové zprávě český výtvarník Pavel Šťastný.

(NE)OBYČEJNÍ: Komiks, straight edge a děti. Přečtěte si příběh Toy Box, autorky žižkovského Péráka

Toy Box je ilustrátorka, streetartová umělkyně a autorka komiksů. Jejím domovem je Praha, kde před pár dny dokončila nové dílo. Díky Toy Box ožil na zdech Husitské ulice na Žižkově příběh prvního českého superhrdiny Péráka, který v minulosti...

Ukrajinský umělec vytvořil v Praze protiruskou nástěnnou malbu

V rámci festivalu Wall Street vznikl v Holešovicích další murál, obří malba na stěně domu. Vytvořil ji ukrajinský umělec vystupující pod jménem Aec Interesni Kazki a věnoval ji Ukrajině a jejímu boji proti ruské agresi. Je to už třetí taková...

Zeď nafotit, vyrobit její nafukovací kopii a vyrazit s ní do světa

Mezi umělci,  kteří dají Lennonově zdi novou podobu, jsou například Andrea Žaba Klváčková ze Slovenska, Jan Wessel z Dánska, Denis Klatt z Německa, Sara Place z Malty, Anaëlle Bouard z Francie, Vanessa Power z Irska, Boris Bare z Chorvatska, Maria Wolfram z Finska a mnoho dalších. Českou republiku bude na Lennonově zdi reprezentovat Charlien, vlastním jménem Lenka Brázdilová.

„Musíme se postarat o jejich maximální komfort, takže umělcům zajistíme ubytování a další servis, aby se nám v Praze neztratili, ale také lešení u Lennonovy zdi, pomocníky, barvy, spreje a další malířské náčiní, aby to měli co nejjednodušší a mohli se soustředit pouze na tvorbu svého díla,“ uvedl ve zprávě pro média spoluorganizátor akce Robin Suchánek.

Až bude mít Lennonova zeď novou podobu, bude nafocena a fotky organizátoři pošlou české firmě, která se specializuje na výrobu nafukovadel a horkovzdušných balónů, aby mohla vzniknout nafukovací Lennonova zeď ve stejných rozměrech, které má ta na pražské Kampě. Nafukovací zeď se potom podívá do Štrasburku, Paříže, Bruselu a Lucemburku, kde bude zeď nafouknuta a bude tak reprezentovat kulturu České republiky i Evropské unie.

Ohodnoť článek

Foto The Lennon Wall Story

Štítky umění, Lennonova zeď, EU, Ukrajina, Praha, Evropská unie, projekt, energie, Norsko, Rada Evropské unie, Malá Strana, Pavel Šťastný, Kampa, Česko, Jan Wessel

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nafukovací Lennonova zeď se podívá do světa. Přemalují ji umělci z EU a Ukrajiny  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.