Počasí dnes11 °C, zítra10 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

VIDEO: Herci vršovického divadla si dělají legraci z Prahy 10. Jsou špatně informovaní, kontruje radní

Radní Prahy 10 neschválili Vršovickému divadlu Mana záměr zorganizovat druhý ročník letní scény v Heroldových sadech a jeho umělci teď zveřejnili video, ve které se městské části vysmívají. Podle 1. místostarostky a radní Jany Komrskové jsou ale nedostatečně informovaní o projednávání záměru letní scény.

Radní rozhodli, že tu žádná letní scéna nebude a vy tu děláte scénu"

„Nezpevněný povrch, vzrostlý trávník, já bych tu pokutu neriskoval,“ říká ve videu Jiří Lábus kolegyni Stanislavě Jachnické, která si máčí nohy uprostřed Heroldových sadů. Naráží tak na jeden z argumentů zamítavého rozhodnutí Desítky.

O kus dál se zkouší uklidnit rozohněného Dušana Sitka, který hůlkou bouchá do židle a stolu. „To je ničení obecního majetku! Radní rozhodli, že tu žádná letní scéna nebude a vy tu děláte scénu jako by...Nic proti tomu, ale najděte si jiné místo,“ kárá ho. Dalšího hereckého kolegu zase varuje před zlomením větve jako ničení veřejné zeleně.

„Mají tady luxusní trávník. Vršovický Malibu,“ lákají Lábuse k opalování za deště v bahně Lucie Štěpánková, Dana Batulková a Denisa Pfauserová.

Tři oficiální stížnosti na rušení nočního klidu nepovažujeme za většinový hlas veřejnosti

„Radní za ODS a Piráty, kteří pro návrh letního hraní odmítli hlasovat, zdůvodnili své rozhodnutí absencí výběrového řízení na provozovatele letní scény a také zamítavými stanovisky Odborů životního prostředí a majetkoprávního, dále stížnostmi některých občanů na hluk a poškozením trávníku v Heroldových sadech,“ uvedl v prohlášení principál divadla David Frýdl.

O požadavku na výběrové řízení se podle Frýdla divadlo dozvědělo až po hlasování. Neví o nikom jiném, kdo by chtěl podobnou akci organizovat. „Do případného výběrového řízení bychom se samozřejmě přihlásili, muselo by být ovšem vyhlášeno, trávník po loňském letním hraní v parku jsme podle smlouvy protokolárně předali v pořádku a nikdo proti tomu z radnice nic nenámitkoval. Tři oficiální stížnosti na rušení nočního klidu také nepovažujeme za většinový hlas veřejnosti. Pokaždé jsme dbali na to, aby po 22. hodině už žádný ruch v parku nebyl,“ dodal Frýdl.

„Mohu potvrdit, že v případě uspořádání 2. ročníku letní scény v Heroldových sadech nebyli koaliční radní jednotní, a návrh tudíž neprošel," potvrdil redakci Pražské Drbny mluvčí Prahy 10 Jan Hamrník.

„Udivuje mě, že se pan místostarosta Kašpar nepoučil z loňského pilotního ročníku a přípravu toho letošního takto pokazil"

Podle 1. místostarostky Jany Komrskové (Piráti) za zamítnutí návrhu může místostarosta pro oblast kultury David Kašpar (Vlasta), který návrh předkládal. Kašpar prý záměr neprojednal v poradních orgánech Rady městské části, nevysvětlil, proč by Rada měla podpořit právě Vršovické divadlo Mana, a proč materiál opatřil doložkou ke nezveřejňování. Nepřipojil k němu také negativní stanoviska Odboru životního prostředí a Odboru majetkoprávního po loňské akci.

„Samotné video vnímám jako nápaditě pojaté a kvalitně natočené. Velké rozpaky cítím, když v něm vidím účinkovat kvalitní herce, z kterých mám mnohé velmi ráda. Mám totiž neodbytný pocit, že se stali obětí nedostatečného informování o projednávání záměru letošní letní scény v Heroldových sadech,“ uvedla pro redakci Pražské Drbny Komrsková.

Udivuje mě, že se pan místostarosta Kašpar nepoučil z loňského pilotního ročníku a přípravu toho letošního takto pokazil. Kdyby se na nás obrátil s prosbou o pomoc, rádi bychom mu vyhověli," dodala Komrsková.

Principál v rozhodnutí vidí politikaření

„Stanoviska odborů Úřadu městské části byla vydána dodatečně téměř rok poté, co naše akce proběhla, domníváme se, že na politickou objednávku,“ doplnil Frýdl. Sám neví, co je skutečným důvodem zákazu. „Podle mého názoru doplatila divácká veřejnost na politikaření v místní koalici, je před volbami a kultura je opět až na posledním místě. Naše heslo Nekašleme na kulturu, letos, bohužel, díky konkrétním politickým představitelům Prahy 10, zašlo na úbytě," uvedl Frýdl.

S nápadem udělat si ze situace legraci a nepodávat stížnosti ani odvolání podle něj přišli sami herci.

Za divadlo se postavila i starostka městské části Renata Chmelová (Vlasta), která video sdílela na svém Facebooku. „My jsme jako jediní hlasovali pro letní divadelní scénu v Heroldových sadech i letos. Trochu trávy vždycky doroste a jednotky stěžovatelů na hluk jsou u každé akce,“ napsala na Facebooku Chmelová.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Vršovické divadlo Mana

Štítky divadlo, video, Vršovické divadlo Mana, Komrsková, radní, starostka, letní scéna, Praha, sad, městská část, Jana Komrsková, Bio Helios, Jiří Lábus, Renata Chmelová, Česká pirátská strana, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Herci vršovického divadla si dělají legraci z Prahy 10. Jsou špatně informovaní, kontruje radní  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.