Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

FOTO, VIDEO: V Praze je k vidění největší putovní výstava kosmonautiky. Představuje unikátní exponáty

Křižíkovy pavilony na Výstavišti v pražských Holešovicích hostí až do konce dubna největší putovní výstavu kosmonautiky současnosti – Cosmos Discovery. Expozice představuje stovky reálných exponátů, které se dostaly na oběžnou dráhu planety Země a některé z nich ještě dál. Na výstavě spolupracovali odborníci včetně americké NASA.

Jde o největší expozici, která putuje po světě a věnuje se cestování člověka vesmírem. Celá výstava působí jako návštěva kosmického městečka. Výstava připomíná historii pilotovaných kosmických letů od jejích počátků až po současné a plánované mise.

Velkolepá expozice vznikla ve spolupráci s americkou NASA, muzeem a vzdělávacím centrem Cosmosphere a českými odborníky. Výstava obsahuje stovky originálních exponátů z USA i Ruska, které byly ve vesmíru, unikátní sbírku skafandrů a reálné modely kosmických lodí, raketoplánů a raket. Celkem jde o několik stovek artefatků.

Zvláštní galerie je věnována misím Apollo a dobývání Měsíce, včetně originální trysky motoru rakety Saturn V a lodi Apollo 11. Také sovětský program Sojuz je zastoupen nejen samotnou kosmickou lodí Sojuz, ale především průchozím modelem orbitální stanice MIR, kde zažijete pocity kosmonautů v mikrogravitaci.

„Jedním z nejatraktivnějších exponátů je průchozí vesmírná stanice MIR. V ní zažijí návštěvníci pomyslný stav beztíže a přitom si prohlédnou vybavení stanice tak, jaké bylo na oběžné dráze země. Určitě zajímavé je také originální řídící centrum Houston nebo kokpit raketoplánu Columbia," řekla k výstavě mluvčí Květa Havelková.

Návštěvníci se na výstavě mohou seznámit také se všemi americkými raketoplány i ruským kosmoplánem. „Do výstavy bylo začleněno i mnoho informací o budoucnosti vesmírného výzkumu. Nechybí tedy plány na osídlení Marsu, máme tu sekci věnovanou společnosti Space X i dalším firmám a agenturám, které se na Mars chystají," doplnila Havelková.   

Návštěvníky celou výpravou provede audioguide. Jako malý dárek obdrží každý návštěvník také Space Card - Kartu kosmonauta se jménem a krátkým životním příběhem reálného kosmonauta. „I tímto chceme návštěvníky vtáhnout do vesmírného děje. Při vstupu se pomyslně promění v kosmonauta a let do kosmu může začít," pověděla Květa Havelková.  

Náročný výcvik kosmonautů i 3D technologie mohou odvážní návštěvníci vyzkoušet v interaktivním Cosmoscampu. K dispozici je několik VR (virtuální realita) instalací, díky kterým se návštěvníci ocitnou přímo na skutečné vesmírné misi. Pro odvážlivce je připraven takzvaný gyroskop, který zájemce roztočí v několika osách. Pro děti je pak připravena Dobrodružná stezka a dětská verze audioguidu. Výstava setrvá v Praze do 30. dubna 2020 a poté odcestuje do další světové metropole.

Více informací najdou zájemci zde.

Ohodnoť článek

Štítky kosmonautika, výstava, Holešovice, Cosmos Discovery, exponát, putovní výstava, Praha, NASA, kosmonaut, vesmír, Země, raketoplán, kongresové centrum, Sojuz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO, VIDEO: V Praze je k vidění největší putovní výstava kosmonautiky. Představuje unikátní exponáty  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.