Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Třiatřicátý ročník Slavností svijanského piva se blíží. Vystoupí Pokáč, Dymytry nebo Bára Poláková

PR článek

Teplé letní počasí, skvělá hudba a pestrý výběr svijanského piva tekoucího proudem. Blíží se tradiční, letos již 33. ročník Slavností svijanského piva, na které se po dvou letech těší milovníci nejen piva, ale i dobré hudby a zábavy. Letos bude na místě hlavní i menší pódium, z novinek mohou návštěvníci ochutnat jak alkoholická, tak nealkoholická ochucená piva nebo limonádu Svijanelu.

„Není to klasický festival, ale pivní festival, kde se potkávají kamarádi, známí, bývalí kolegové. Nabízíme zde velký výběr svijanského piva, na místě jsou kulinářské dobroty a dokonce i kolotoče. Areál má i bazén, kde se můžete vykoupat. Všeobecně zde panuje přátelská atmosféra. Na akci se podílejí zaměstnanci pivovaru, obyvatelé obce, dobrovolní hasiči a další přátelé svijanských slavností," uvedl vedoucí obchodního oddělení Vratislav Žitka.

Slavnosti se budou konat 16. července 2022 od 13:00 v areálu u koupaliště v obci Svijanský Újezd. Program poběží na dvou hudebních scénách. Na Hlavním pódiu ve 13:00 odstartuje slavnosti Pokáč, po něm vystoupí RANGERS - PLAVCI, metalové kapely Dymytry a Rimortis, rocková skupina České srdce, večer pak završí Bára Poláková a poté Jiří Schelinger Memory Band.

Centrální pódium doplní menší, Kamenné. Otevře jej Pražská sedmička, následovat bude Septet Plus Orchestra, která zahraje stejně dobře hity populární hudby, latinskoamerické rytmy, jazz, swing jako i světové evergreeny. Poté vystoupí studentská punk-rocková kapela Wotazník, následovat bude pop-rock v podání Katky Rejmonové a její kapely a živou taneční hudbu širokého spektra zajistí Veselí Pozůstalí.

„Nejenom já, ale určitě i spousta fanoušků svijanského piva se těší po dvouleté pauze na naší největší akci. Bohužel jsem poslední dva ročníky začal vždy připravovat a u plánů následně také vše skončilo. Je pravda, že covidové období bylo těžké nejenom pro hospody, ale i pro kulturu. Nyní jsem si jistý, že se všichni sejdeme u koupaliště ve Svijanském Újezdu. Počasí je objednáno," láká návštěvníky Žitka.

Prémiový Šlik, nová limonáda i degustace

Hlavním lákadlem jsou na slavnostech mimo hudbu pivní speciality. I letos se mohou návštěvníci těšit na něco nového. „Připravili jsme skutečně hodně novinek. Právě v nabídce je oproti poslednímu ročníku v roce 2019 největší změna v rozsahu. Nově mohou návštěvníci ochutnat prémiové pivo Šlik, ochucené nealko pivo se šťávou z yuzu a bergamotu nebo zcela novou řadu limonád s názvem Svijanela. Pivní zmrzlina bude potom vyrobena v rodinném zmrzlinářství z piva Šlik, černého rybízu a limetky. Nově budou také naši školitelé návštěvníkům vysvětlovat kulturu čepování," sdělil vedoucí obchodu. Letos tak bude možné ochutnat až šestnáct druhů piv a čtyři limonády.

Nejednoho pivaře jistě zaujme také plánovaná pivní degustace. „Naši podsládci si připravili speciální degustaci některých z našich 17 piv. Projdete si spolu slepou degustaci v neoznačených kelímcích," popsal Žitka. Nejlepší degustátoři získají hodnotné ceny a poukazy na piva.

Kolik piva se na takových slavnostech vlastně vypije?

Sudy se dováží do areálu až dopoledne v den konání slavností nachlazené z klimatizovaného skladu. Blízkost pivovaru je pro pořadatele velkou výhodou, pivo lze doplnit prakticky kdykoli a v jakémkoli množství. Ptáte se, kolik piva se na slavnostech vlastně vypije? „Letos očekáváme něco přes 35 000 půllitrových piv, pokud vyjde objednané počasí. Víte, většina výčepních sem jezdí dlouhá léta a dokážou načepovat perfektní piva. Navíc tu máme v pohotovosti naše dva školitele, kteří budou případné nedostatky korigovat přímo v terénu," sdělil Žitka. „Rád bych viděl předcovidová čísla, kdy se vypilo až 40 000 půllitrových kelímků piva. Počasí může s plány samozřejmě zamávat. Za celou dobu Svijanských slavností odhaduji až milion vypitých piv," dodal.

Pivo poteče z více než 100 píp za cenu 30 korun, "450" bude stát 35 korun. Na akci nebudou chybět ekologičtější vratné kelímky. „Byli jsme jedním z prvních festivalů, které vratné kelímky zavedly. Je s nimi trochu více práce, ale benefity převažují. Po akci se na zemi neválí tuny plastového odpadu. Kombinujeme několik grafických motivů a fanoušci si domů vždy nějaký kelímek jako suvenýr odnesou," informoval vedoucí obchodu.

Originální vstupenky na akci je možné zakoupit na stránkách společnosti Ticketportal. Návštěvníci se mohou ubytovat na přilehlých loukách, kde je možné spát za symbolický poplatek ve spacáku, ve stanu nebo třeba karavanu. Louky budou značeny na místě.

Závěrem jsme se zeptali na několik otázek vedoucího obchodního oddělení Vratislava Žitky, který zavzpomínal na předchozí ročníky pivní akce. „Pro mě jsou letošní slavnosti dvacáté v rámci organizace pivovaru. Ještě předtím jsem jako Jablonečák, který Svijany pije již od studentského věku, navštívil soukromě čtyři předešlé akce. Vždy byla ale účast ve vyšších tisících účastníků a pivo teklo proudem," vypráví.

Slavnosti jsou z logistického hlediska velmi náročnou akcí. Jak vypadá rozdělení rolí mezi pivovarem a obcí?
Na akci se podílí celá plejáda lidí z pivovaru a jeho okolí. Naši zaměstnanci připravují technické zázemí, jako třeba stany, prodejnu reklamních předmětů, školu čepování, degustace atd. Máme na starosti distribuci vratných kelímků, kompletní pivní logistiku včetně výčepních zařízení a rovněž propagaci akce. Obec zajišťuje všechny kapely, pódia, prodej vstupenek, dále přípravu areálu, komunikaci s gastro stánky a mnoho dalšího.

Najdete si během slavností  jakožto jeden z pořadatelů  čas i na nějaké vystoupení?
Práce je od rána jako na kostele, takže většinu vystoupení slyším tak nějak periferně. Ale není nic lepšího, než si po akci dát vychlazené pivo u kamenného pódia, kdy už víte, že vše proběhlo jak má.

Na jakých dalších akcích si letos fanoušci budou moci vychutnat svijanské pivo?
Spolupracujeme s desítkami festivalů, takže ten seznam by byl opravdu dlouhý. Rád doporučím naše hlavní akce. Zámecké slavnosti na Zámku Svijany na konci června, Pivobraní ve Svijanech v srpnu a liberecké Slavnosti svijanského piva ve stejném měsíci. Nesmím zapomenout na Svatováclavské slavnosti na svijanském zámku, kde je můj oblíbený DUX.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pivovar Svijany archiv

Štítky Liberecký kraj, Svijanský Újezd, Slavnosti svijanského piva, koncert, hudba, Svijany, akce, pivo, slavnost, Barbora Poláková, Pokáč, limonáda, kelímek, pivovar, festival, degustace, hudební skupina, Rangers – Plavci

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Třiatřicátý ročník Slavností svijanského piva se blíží. Vystoupí Pokáč, Dymytry nebo Bára  Poláková  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.