Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hodiny z Průmyslového paláce procházejí renovací. Za tři měsíce budou zase ve věži

Práce na opravách Průmyslového paláce pokračují renovací historických hodin. Dva až tři měsíce je bude mít v péči holešovická firma L. Hainz, která se v Praze stará o 80 věžních hodinových strojů včetně ciferníků. Hodiny dostanou nový nátěr i ručičky.

Pomáhali i horolezci

Hodiny z centrální věže, které váží skoro 450 kilogramů, museli nejdřív postupně rozebrat s pomocí horolezců. Sundali ciferníky, ručičky, zvonovinové cimbály i samotný hodinový stroj. Vše pak odvezli do dílny české rodinné firmy L.Hainz, která byla založena roku 1836 v Holešovicích.

„Považuji za podstatné, že se na záchraně historické hodnoty Průmyslového paláce podílí malé české firmy udržující kvalitu a tradici původních řemesel. Díky jejich kumštu se na Výstavišti opět rozezní cimbály v hodinové věži, jejichž zvuk neodmyslitelně patří ke koloritu pražského Výstaviště,“ uvedl v tiskové zprávě Pavel Vyhnánek (Praha Sobě), náměstek primátora pro oblast financí a rozpočtu, který má areál Výstaviště Praha na starosti.

Prioritou je zachovat co nejvíc původních dílů

S opravami má firma letité zkušenosti, stará o chod stovek hodin na veřejných budovách v Praze i celé České republice. Nejdřív odstranili z hodinové stroje modrozelený nátěr z roku 1952, ten pak dostane původní hnědou barvu. Místo skleněných ciferníků vrátí původní plechové se zlatými římskými čísly. Ručičky vymění za nové doplněné o tepané lilie a koupelí v kyselině citronové očistí znonovinové cimbály.

Po dokončení renovací za dva až tři měsíce budou hodiny opět usazeny na místo, pomohou opět dva horolezci a šest lidí z firmy.

„Během restaurování věžních strojů, jako jsou právě tyto z Průmyslového paláce, je naší prioritou zachovat co nejvíce původních dílů. Díly měníme v případě, že jsou již hodně opotřebované a není opravdu jiné východisko. U hodinového stroje pro Průmyslový palác jsme rovnali celou hřídel nátahu, jelikož byla křivá. Dále se opravovalo uchycení vzduchových brzd. K rekonstrukcím zároveň přistupujeme tak, abychom co nejvíce snížili nároky na jejich následnou údržbu,” vysvětlila Mariana Nesnídalová, majitelka firmy.


 

Ohodnoť článek

Foto Jiří Šebek

Štítky Výstaviště, Průmyslový palác, renovace, hodiny, rekonstrukce, hodinový stroj, Praha, horolezec, Pavel Vyhnánek, Výstaviště Praha, Praha sobě, Holešovice, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hodiny z Průmyslového paláce procházejí renovací. Za tři měsíce budou zase ve věži  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.