Počasí dnes16 °C, zítra20 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Festival United Islands pokračuje i v sobotu. Zaměřuje se na východoevropskou hudební scénu

Na multižánrovém festivalu United Islands of Europe, který se od pátku koná v Praze, se dnes představí trio Dlina Volny původem z Běloruska či jedna z hlavních hvězd festivalu, česká R&B zpěvačka a rapperka Annet X. Celkem se na pódiích během 19. ročníku festivalu vystoupí 54 umělců z devíti zemí a zazní různé formy současného popu, rock, rap, post-punk, jazz a alternativní hudba. Koncerty doplní nehudební program s názvem Ostrovy inspirace. Na celou akci je vstup zdarma.

Program završí písničkářka Katarzia

Druhý den festivalového dění na Střeleckém ostrově zahájila ve čtvrt na dvě kapela Cílená nejistota, která se pohybuje na undergroundové scéně patnáct let. V dalších hodinách se představí jedna z hlavních hvězd festivalu Annet X, která se ve své tvorbě věnuje rapu a žánru R&B. Držitelka ceny Anděl za rok 2021 zahraje skladby ze svého debutového alba Až budu velká, chci být Aneta Charitonova.

Návštěvníci festivalu se mohou těšit rovněž na vystoupení rappera ALBI X z Německa, elektrickou hudbu v podání ukrajinské hudebnice Katariny Gryvul a na kapelu Dlina Volny, která se ve svých textech mnohdy věnuje politické situaci v Bělorusku. Hudební program na Střeleckém ostrově svou show završí slovenská písničkářka Katarzia v devět večer.

Letoční ročník se zaměruje na východoevropskou scénu

Program festivalu, který se v Praze koná od roku 2004, je dostupný na webu akce. Koncerty se uskuteční především na Střeleckém ostrově. Pódia jsou také na Kampě či na Janáčkově nábřeží. Letošní ročník se podle manažerky festivalu Kamily Buráňové zaměřuje na východoevropskou hudební scénu. Během dvoudenní akce vystoupí celkem 54 umělců.

„Chceme letos návštěvníkům představit východoevropskou hudební scénu, a vyjádřit tak podporu těm umělcům, kteří nemají doma možnost v současnosti z různých důvodů vystupovat,“ sdělila Buráňová.

Součástí festivalu jsou i workshopy nebo debaty

Festivalu se v pátek zúčastnil i ukrajinský velvyslanec Jevhen Perebyjnis. Na pódiu nazvaném Freedom stage (Pódium svobody) zdůraznil, jak důležitá svoboda je, a připomněl, že ve válce nyní Ukrajinci bojují za svou svobodu. Podporu Ukrajině v jejím boji proti ruskému agresorovi vyjádřili v projevech mimo jiné pražský primátor Zdeněk Hřib (Piráti) a starostové Prahy 1 a 5 Petr Hejma (STAN) a Renáta Zajíčková (ODS), na jejichž území se festival koná.

Součástí festivalu jsou rovněž workshopy, výstavy či debaty. Letos se věnují tématům svoboda, diverzita a udržitelnost. Lidé se na připravených akcích dozvědí více třeba o nakupování bez obalu, udržitelné výrobě a spotřebě oblečení nebo o kompostování. Se svou činnosti návštěvníky na Střeleckém ostrově, na Kampě či na Janáčkově nábřeží seznamují zástupci organizace Konsent, která se zaměřuje na problematiku sexuálního obtěžování, organizace Kokoza, která zájemce poučí o možnostech kompostování ve městě, nebo organizace Člověk v tísni a Amnesty International.

Ohodnoť článek

Autoři , | Foto Ondřej Konrád, IG United_Islands

Štítky United Islands, Střelecký ostrov, kultura, festival, hudba, Praha, Bělorusko, Zdeněk Hřib, Jevhen Petrovyč Perebyjnis, Renáta Zajíčková, Petr Hejma, Amnesty International, Ceny Anděl, Kampa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Festival United Islands pokračuje i v sobotu. Zaměřuje se na východoevropskou hudební scénu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.