Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Podívejte se do libeňské sokolovny nebo do Paláce Adria. Festival Open House otevře jinak nepřístupné budovy

V Praze proběhne festival Open House, týden procházek, přednášek a programu pro děti, který vyvrcholí otevřením stovky běžně nepřístupných budov. Za projektem stojí nezisková organizace Open House a dobrá vůle majitelů budov, kteří umožní zájemcům zdarma nahlédnout do historicky i architektonicky významných objektů.

Návštěvníkům se otevře stovka budov

Festival se musel v posledních letech kvůli covidu přesouvat na jiné termíny, letošní osmý ročník se ale vrací do svého tradičního termínu od 16. do 22. května. Od pondělí do pátku jsou na programu komentované prohlídky po Praze, přednášky, diskuze a koncert. O víkendu bude následovat hlavní program festivalu, otevření budov veřejnosti.

„Návštěvníky festivalu čeká 101 běžně nepřístupných budov, z toho 26 novinek, 57 kulturních památek a bohatý doprovodný program i v souvislosti s výročími některých významných architektů,“ uvedla v tiskové zprávě ředitelka festivalu Andrea Šenkyříková.

Lidé si prohlédnou kotelny, paláce i moderní budovy vysokých škol a divadla

Mezi otevřenými budovami se z moderních objektů objeví například Český institut informatiky, robotiky a kybernetiky Českého vysokého učení technického, několik kancelářských budov na Brumlovce, Technologické centrum Vysoké školy uměleckoprůmyslové, obecní dům Ďáblice nebo obchodní a kancelářské centrum Quadrio.

Historické objekty zastoupí třeba Rezidence primátora hlavního města, Vlašský špitál nebo Vodárenská věž na Letné. Příznivci modernější architektury uvítají prohlídku Domu Radost, Velkého strahovského stadionu, Pragovky Art Districtu nebo Národního zemědělského muzea. V nabídce se objevují i umělecké ateliéry, vily, hřbitovy, budovy gymnázií a další.

Prohlídky budou celý víkend zadarmo

V některých objektech budou mít návštěvníci možnost se pohybovat samostatně, v jiných budou dobrovolníci provádět komentované prohlídky. Kromě Thunovského paláce není třeba, aby se návštěvníci předem registrovali. Veškeré vstupy do budov jsou zdarma a v některých objektech bude i o víkendu připraven doprovodný program.

Ten se opírá o výročí některých významných architektů. Mimo jiné třeba 150 let od narození slovinského Jože Plečnika, na jehož práci se budou moci návštěvníci přijít podívat například do kostela Nejsvětějšího Srdce Páně na Vinohradech.

Celý program i nabídku lokalit je k dispozici na oficiálním webu Open house. Papírový festivalový průvodce a další materiály si mohou zájemci pořídit ve festivalovém infocentru v Železné ulici.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Festival Open House Praha, Tomáš Sysel

Štítky open house, festival, architektura, prohlídky, historie, budovy, Praha, den otevřených dveří, přednáška, Jože Plečnik, České vysoké učení technické v Praze, Národní zemědělské muzeum, Vlašský špitál

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se do libeňské sokolovny nebo do Paláce Adria. Festival Open House otevře jinak nepřístupné budovy  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.