Počasí dnes7 °C, zítra8 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Laserový paprsek dnes protne Karlův most. Propojí Staré Město a Malou Stranu

Laserový paprsek dnes večer propojí obě strany Karlova mostu, Malou Stranu a Staré Město. Půjde o symbolickou oslavu Mezinárodního dne světla, který připadá na pondělí 16. května. Paprsek dnes v osm hodin večer protne na čtyři hodiny oba konce Karlova mostu. Zároveň jde o připomínku 62 let, které uplynuly od spuštění prvního laseru na světě. Akce se bude opakovat i během soboty.

Symbolicky se rozsvítí i barvy ukrajinské vlajky

O oslavu Mezinárodního dne světla se starají organizátoři Signal festivalu společně s výzkumným centrem zaměřeným na laserové technologie ELI Beamlines. Na Karlově mostě Signal Festival rozsvítil v roce 2013 jednu ze svých prvních instalací. Symbolicky se rozsvítí i barvy ukrajinské vlajky. Paprsek bude oba konce Karlova mostu spojovat v pátek a v sobotu vždy od osmi hodin večer do půlnoci.

„Signal Festival a ELI Beamlines chtějí světelným paprskem symbolicky upozornit na klíčový význam vědy pro celou společnost. Možnosti vědy a technického pokroku nás zajímaly vždy, od samého začátku. Festival letos navíc oslaví 10 let. Laserový paprsek, který spojí obě věže Karlova mostu, tak připomene naše začátky v samotném centru města. Oslavou Mezinárodního dne světla zároveň započneme celoroční oslavu našeho výročí,“ uvedl v tiskové zprávě ředitel Signal Festivalu Martin Pošta.

„Symbol „dvojky“, dvou paprsků navzájem se protínajících je pro nás více než příznačný“

Signal Festival letos slaví 10 let a jeho jubilejní ročník se uskuteční od 13. do 16. října 2022. Mezinárodním dnem světla zahajuje festival pestrou celoroční oslavu svého výročí. Laserové paprsky připomenou 62 let od 16. května 1960, kdy americký fyzik a inženýr Theodore Maiman úspěšně spustil první laser na světě.

„Symbol „dvojky“, dvou paprsků navzájem se protínajících je pro nás více než příznačný. Loni touto dobou vzniklo evropské laserové konsorcium ELI ERIC, které zastřešuje dva pilíře panevropské výzkumné infrastruktury ELI (Extreme Light Infrastructure). Dva vysoce intenzivní lasery, jaké jsou provozovány v ELI Beamlines, jsou potřebné k prolomení vakua a vzniku hmoty z ničeho. Jedná se o jeden z vlajkových experimentů, který v ELI Beamlines připravujeme,“ říká vedoucí centra ELI Beamlines Roman Hvězda.

Ohodnoť článek

Foto Dušan Vondra

Štítky Karlův most, festival, světlo, laser, Praha, slavnost, Malá Strana, Signal festival, ELI Beamlines, Martin Pošta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Laserový paprsek dnes protne Karlův most. Propojí Staré Město a Malou Stranu  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.