Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podívejte se zdarma do Zlaté uličky nebo dalších prostor Hradu. Chystá se den otevřených dveří

Návštěvníci budou moci zadarmo navštívit katedrálu sv. Víta, baziliku sv. Jiří nebo Zlatou uličku. Pro veřejnost budou otevřeny i reprezentační prostory v novém královském paláci Pražského hradu. Slavnostní zahájení letní sezóny bude v sobotu 14. května doplněno bohatým programem nejen pro děti.

Pražský hrad po dvouleté odmlce otevře své brány veřejnosti

Naposledy měla veřejnost podobnou příležitost před dvěma lety, než udeřila covidová pandemie. Letošní ročník je v pořadí sedmý a návštěvníkům nabídne široké kulturní vyžití. Kromě nejvýznamnějších památek budou moci zájemci zdarma navštívit Rothmayerův a Španělský sál, Rudolfovu galerii nebo Plečnikovu sloupovou síň. V rámci prohlídky budou otevřeny i prostory určené k přijímaní oficiálních návštěv a významných politických událostí, které mohou znát návštěvníci jen z televizních obrazovek.

V Královské zahradě, která se při příležitosti zahájení letní sezóny promění v ležení krále Karla IV., pak bude připraven historický program. Kromě stánků se zemědělskými výrobky a tuzemskými potravinami proběhnou i ukázky sokolnictví, historických oděvů a řemesel.


Zahájení sezóny v roce 2019.

Za jídlem i hudbou

Na místě bude třináct stanů obydlených více než čtyřiceti účinkujícími v dobových kostýmech. „Všechny stany budou přístupné, návštěvníci si tak mohou vše zblízka prohlédnout a vyzkoušet. Otevřena bude i oživlá expozice Domu sokolníka na Pražském hradě, kde návštěvníci budou moci využít i komentovaných prohlídek,“ uvedl v tiskových podkladech pro novináře mluvčí Správy Pražského hradu Jan Pastor.

K dotvoření atmosféry královského dvora ve 14. století přispěje i hudební doprovod. Představí se Hudba Hradní stráže a Policie ČR, celek, který doprovází všechny významné hradní události. Hrad láká zájemce také na představení dechového orchestru.

O zahnání hladu se postará nabídka produktů, které získaly značku Regionální potravina. Ta zaručuje, že se jedná o produkt z českých surovin vyrobený na českém území.


Trůnní sál.

Výročí slaví i významný architekt Jože Plečnik

V dalších prostorách Starého královského paláce budou mít návštěvníci příležitost vidět panelovou výstavu, nově instalovanou k příležitosti 150. výročí narození slovinského architekta Josipa Plečnika. Jože Plečnik, jak zní jeho nepočeštělé jméno, byl významným architektem a urbanistou, který se ve 20. a 30. letech 20. století svou prací pro prezidentskou kancelář zasadil o podobu Pražského hradu, jak ji známe dnes.

Mimo Den otevřených dveří se cena za vstup na okruh, který zahrnuje i Starý královský palác, pohybuje kolem 250 korun za osobu, rodinná vstupenka pak vyjde na 500 korun. Přístup do návštěvnických objektů bude v sobotu 14. května od 10 do 17 hodin, areál Pražského hradu zůstane otevřen déle, a to od 6 do 22 hodin.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Správa Pražského hradu, Aleš Jedounek

Štítky Pražský hrad, den otevřených dveří, Hrad, Praha, Zlatá ulička, Jože Plečnik, jídlo, architekt, Karel IV. Lucemburský, Starý královský palác, Policie České republiky, Královská zahrada

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se zdarma do Zlaté uličky nebo dalších prostor Hradu. Chystá se den otevřených dveří  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.