Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí začnou v sobotu. S méně stánky a bez pódia

Největší velikonoční trhy se vynucené pauze kvůli pandemii v sobotu 2. dubna vrací na Staroměstské náměstí. Jejich forma i program jsou ale o něco skromnější kvůli ušetření financí.

Trhům ublížila pandemie i válka na Ukrajině 

„Trhy organizujeme po více než dvou letech. Krize okolo vánočních trhů nás velmi postihla. Po těžkých vyjednáváních se sice podařilo pro naše stánkaře získat nějaké kompenzace od státu, ne všichni to ale zvládli, a proto jsou trhy letos menší a prodejců není tolik,“ řekl Libor Votruba, předseda představenstva společnosti Taiko, organizátora trhů. Podle Votruby firma kvůli zrušeným vánočním trhům přišla o 13 milionů korun.

Kvůli válce na Ukrajině se změní i skladba návštěvníků, turisté ze zámoří totiž zůstávají doma. „Po pandemii to vypadalo, že by mohl být zase jistý turistický boom chtěných turistů ze Spojených států a některých asijských zemí. Poměrně dobře se plnily i hotely. Nicméně situací na Ukrajině došlo k přehodnocení a teď mají strach cestovat do Evropy. Česká republika je teď pro ně nejistá zóna. Letošní turistická sezona proto bude spíš o návštěvnících z Evropy, ale i z České republiky," oznámil pražský radní Jan Chabr (TOP 09).

Návštěvníci si zatančí nebo vyzkouší hudební nástroje

Na náměstí je stylově nazdobeno okolo padesáti prodejních stánků a tradiční vyhlídkový most. V nabídce stánkaři mají velikonoční a jarní zboží, kraslice, keramiku nebo ubrusy a dečky. Ve třech stáncích se budou po celou dobu trhů střídat také různá charitativní sdružení s prodejem svých výrobků. Nechybí samozřejmě ani občerstvení.

„Kvůli finanční úspoře je program letos pojat jinak. Vše bude probíhat bez pódia, s prvky i atmosférou animačního programu. Návštěvníci si budou moci zatančit lidové tance nebo vyzkoušet některý z atypických hudebních nástrojů jako jsou dudy či niněra," uvedla Zuzana Krejčíková, která má na starosti marketing trhů.

Přijedou soubory až Turecka

Účast přislíbilo šest set účinkujících, což je podobný počet jako v předchozích letech. U o ozdobené břízky, kde bude probíhat program místo podia, se vystřídá pět desítek pěveckých a tanečních souborů z Česka i ze zahraničí, doplní je národopisná a folklórní seskupení. „Program bude vždy zaměřený tak, že díky němu nahlédneme do tradic z různých koutů naší země, ale také ze zahraničí, například z Litvy, Rumunska, Bulharska nebo Turecka,“ upřesnila Simona Šteruská, manažerka programu trhů.

Vždy o víkendu a na Velikonoční pondělí budou přístupné i dětské dílny, kde si malí návštěvníci vyrobí dekorace. Vrcholem programu bude na Velikonoční pondělí akce s názvem S pomlázkou na ty naše hospodyně, kde zazní velikonoční melodie, koledy a lidové písně opěvující jaro z oblasti západních Čech. Stánky budou otevřeny každý den od 10 do 22 hodin až do 24. dubna. 

Ohodnoť článek

Foto

Štítky Staroměstské náměstí, velikonoce, trhy, tradice, stánky, prodej, pandemie, ruská invaze na Ukrajinu, Česko, Velikonoční pondělí, Evropa, Turecko, USA, Jan Chabr, TOP 09

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velikonoční trhy na Staroměstském náměstí začnou v sobotu. S méně stánky a bez pódia  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.