Počasí dnes15 °C, zítra20 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Kultura je bezpečná, ujišťuje Praha. Její organizace důsledně dodržují platná opatření

Hlavní město ve svých šestnácti kulturních organizacích garantuje dodržování proticovidových opatření. Jelikož v poslední době dochází k růstu počtu onemocnění covid-19, všechny kulturní instituce zřizované Prahou potvrzují, že důsledně kontrolují očkování, testy i nošení respirátorů u diváků. Metropole zároveň varuje, aby další plánovaná opatření nediskriminovala právě ty diváky a kulturní organizátory, kteří šíření nemoci zodpovědně brání. Radní Hana Třeštíková (Praha Sobě) vyzývá, aby lidé sdílením fotek z kulturních institucí s hashtagem #nezavirejkulturu ukázali, že kulturní zážitky jsou z epidemického hlediska bezpečné.

#nezavirejkulturu

Při vstupu do všech deseti městských divadel, Galerie a Muzea hlavního města Prahy, Národní kulturní památky Vyšehrad, Městské knihovny nebo pražského planetária kontrolují zaměstnanci pomocí aplikace Tečka, zda jsou diváci vybaveni testem nebo podstoupili očkování. Rovněž se kontroluje používání respirátorů ve vnitřních prostorách. Zástupci těchto kulturních organizací jsou přesvědčení, že když se tyto nástroje využívají, nebylo by vhodné samotnou existenci těchto organizací ohrozit novými restrikcemi.

Praha nechce opět nechat padnout kulturu a s ní všechny, kteří od začátku pandemie na několik měsíců přišli o své příjmy „Hlavní město chce být zárukou a garantem toho, že ve všech našich příspěvkových organizacích důsledně dbáme na dodržování všech opatření zamezujících šíření onemocnění. Proto můžeme s čistým svědomím prohlásit, že kultura je nejen u nás bezpečná,” uvedla radní pro kulturu Hana Třeštíková. Právě manifestem #nezavirejkulturu chce metropole společně s kulturními aktéry a návštěvníky ukázat, že si lze kulturu užít i s respektem k hygienickým doporučením.

Hlavní město tak bude po dobu několika týdnů ve svých kulturních příspěvkových organizacích sbírat anonymizovaná data a monitorovat tak počty očkovaných, testovaných nebo po covidu-19 zotavených návštěvníků. Tyto informace pak poslouží těm, kteří mohou mít pochyby ohledně bezpečnosti návštěv kulturních institucí. Výsledky pak mohou být relevantní i v případě jednání s novým vedením ministerstva kultury a zdravotnictví.

Byla by velká škoda veškeré tyto snahy opět utnout

Podle ředitele Městských divadel pražských, Daniela Přibyla, se od května letošního roku snaží kulturní průmysl opět postavit na vlastní nohy. „Některá divadla zrušila letní divadelní prázdniny, aby vykompenzovala ztráty příjmů, všichni jsme se museli uskromnit a napřít síly, abychom tuto pro kulturu nepříznivou situaci zvládli. Byla by velká škoda veškeré tyto snahy opět utnout,” říká Přibyl.

Pražská Drbna oslovila Městská divadla pražská s dotazem, zda jsou připraveni na případné zpřísnění opatření. Podle Zuzany Vernerové v Městských divadlech pražských dodržují vládní opatření a diváci tak musejí při vstupu na divadelní představení prokázat bezinfekčnost. Dodala, že u dětí do šesti let se prokázání bezinfekčnosti nepožaduje.

Diváci mohou vstoupit do divadla pouze s ochranou úst a nosu (respirátor třídy FFP2 nebo NANO rouška). Žádáme je o dodržování rozestupů a u vchodů do divadla je jim k dispozici dezinfekce rukou,“ uvedla Vernerová pro Pražskou Drbnu. Personál popřípadě návštěvníky upozorní na nutnost dodržovat aktuálních nařízení. Diváci jsou rovněž o aktuálních nařízeních a jejich změnách informováni na webových stránkách a sociálních sítích.

Vedení Městských divadel pražských průběžně sleduje vývoj kolem hygienických nařízení. Pokud dochází k jejich změnám, jsou tyto bez odkladu zaváděny,“ doplnila Vernerová.

(Divadla) jsou místem, které nepředstavuje pro šíření nákazy takřka žádné nebezpečí

K iniciativě se připojuje také Asociace nezávislých divadel ČR nebo Česká obec hudební. Například podle ředitele divadla Jatka 78 a místopředsedy Asociace nezávislých divadel ČR, Štěpána Kubišty, divadelní organizace sdružení v této asociaci dodržují protiepidemická opatření od první chvíle.

Stejně tak důsledně dodržujeme po celou dobu pandemie potřebná opatření včetně opakovaného pravidelného testování našich pracovníků. Naše práce není možná v případě vypadnutí často i jediného člena týmu, a proto jsem v těchto opatřeních důslednější než jiné sektory,“ dodal Kubišta.

Divadla tak dokážou dobře kontrolovat diváky, evidovat i dodržovat rozestupy v hledišti i od jeviště. „Jsou místem, které nepředstavuje pro šíření nákazy takřka žádné nebezpečí. To ostatně bylo prokázáno i ve všech zveřejněných výsledcích výzkumů ohnisek šíření. Kultura, pokud jsou dodržována aktuální opatření, je velmi bezpečná. Její případné opětovné omezení způsobí značné problémy celému sektoru, nehledě na finanční ztráty a nutnost dotací z veřejných financí,” vysvětluje Kubišta.

Potřebujeme a chceme hrát pro lidi a ideálně plné sály

Publikum je také velmi důležité pro hudební sektor, jak říká předseda České obce hudební Jakub Nový. „Potřebujeme a chceme hrát pro lidi a ideálně plné sály, proto je pro nás důležité zajistit bezpečnost pro diváky ve všech ohledech. Věřím, že se zkušenostmi z poslední doby půjde zajistit opatření snáz,“ říká Nový. Dodává, že apeluje na vzájemný respekt mezi diváky i pořadateli. „Všem nám jde o společnou věc: užít si v rámci opatření vystoupení, ať už v klasické, nebo populární hudbě," uvádí Nový.

Radní Třeštíková na závěr dodává, že pokud si lidé chtějí užívat kulturu jako před covidem, je potřeba přistoupit na specifické fungování. A právě to vyžaduje aktuální situace. „Použití dezinfekce, nošení respirátorů či roušek a prokázání bezinfekčnosti nevnímám jako omezení, ale naopak jako výsadu našich příspěvkovek, která zaručuje bezpečné fungování a jsem ráda, že se za ně mohu takto postavit,” uzavírá Třeštíková.

Ohodnoť článek

Foto Městská divadla pražská

Štítky kultura, COVID-19, opatření, bezpečnost, kulturní instituce, divadlo, Praha, nemoc, Hana Třeštíková, respirátor, hlavní město, Praha sobě, Městská divadla pražská, Daniel Přibyl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kultura je bezpečná, ujišťuje Praha. Její organizace důsledně dodržují platná opatření  |  Kultura  |  Zprávy  |  Pražská Drbna - zprávy z Prahy

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.